Wandelen in de Alblasserwaard

Bezoeken: 185

Vanochtend vroeg ben ik vanuit mijn huis naar het voetveer naar Nieuw-Lekkerland gewandeld. Mondkapje op, want dat was voor het openbaar vervoer verplicht. Eenmaal op het voetveer bleek dat de pontbazin geen mondkapje droeg en het buiten niet nodig was volgens haar.

Aan de overkant via de Veerweg de Schoonenburglaan in gelopen. Aan het einde van het dorp rechtsaf de Tiendweg op, tevens het Floris V-pad. Deze Tiendweg gevolgd tot aan de Middelweg. Geen wegversperringen van knotwilgen die gesnoeid werden of zwanen op het pad, dus direct door kunnen wandelen. Op de splitsing met de Middelweg linksaf -het Floris V-pad gaat hier rechtdoor- en deze weg gevolgd tot over de brug over het Groote- of Achterwaterschap.

Niet rechtsaf geslagen naar Kinderdijk maar een klein stukje langs de jachthaven richting Alblasserdam gewandeld. De eerste grote brug rechtsaf gegaan, brug over en fietspad volgen tussen Alblasserdam en de volkstuinen. Dit slingerende pad gevolgd en aan het einde een hek met overstapje overgestoken. Dit graspad -Floris V-pad- liep evenwijdig aan het Groote- of Achterwaterschap. En heerlijk rustig hier. Geen probleem om je aan 1,5 meter afstand te houden. Onderweg veel grazende schapen gezien en aan de andere kant van het water de molens van Kinderdijk; dit is een Unesco Werelderfgoed.

Na Museummolen Blokweer werd dit een kiezelpad en wat verder rechtsaf de grote brug over het Groote- of Achterwaterschap gewandeld. Vanaf hier tot aan de Lekdijk is het normaal gesproken erg druk met Aziatische en Amerikaanse toeristen die hier met de bus of waterbus komen. Vandaag heb ik drie buitenlanders geteld. Af en toe een fietser die op het fietspad naar Kinderdijk reed. Wat een rust. Het bezoekerscentrum was gesloten.

Aan het einde rechtsaf de Lekdijk opgegaan. Tegenwoordig ligt hier tot bijna aan het voetveer in Nieuw-Lekkerland een geasfalteerd fietspad op hoogte waardoor het autoverkeer je niet stoort. Dit stuk van de route was erg warm, omdat er geen wind stond. De dijk heb ik ca. 4 km gevolgd en daarna het voetveer terug naar Lekkerkerk genomen.

Uiteindelijk ruim 14 km gewandeld in ca. 3,5 uur wandelen inclusief een flinke pauze, twee keer over varen en 55 foto’s die ik onderweg genomen heb. Een mooie wandeling door de Alblasserwaard.

2 antwoorden op “Wandelen in de Alblasserwaard”

  1. He leuk zeg, ik heb van de week een rondje kinderdijk gefietst. Het was genieten zonder die massa toeristen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.