Trage Tocht Vechten

Hits: 89

Vandaag heb ik met een groep van zeven personen Trage Tocht Vechten gewandeld. Trage Tochten staan bekend vanwege de paden over onverhard terrein. En voor mij ook nieuw want niet eerder heb ik een Trage Tocht gewandeld. De route liep o.a. langs Fort Rhijnauwen, het grootste vestingswerk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, en Fort Vechten.

Vanaf Utrecht Centraal hebben we met zijn vijven bus 41 richting Wijk bij Duurstede genomen. Uitgestapt bij bushalte Oud Amelisweerd, gelegen aan de N411 tussen Utrecht en Bunnik. Hier stonden de laatste twee op ons te wachten die met de auto waren gegaan. De drukke verkeersweg overgestoken en een klein stukje verder de Koningslaan gewandeld in de richting van Oud Amelisweerd. Net voor de Kromme Rijn het jaagpad richting Utrecht genomen en dit pad door landgoed Nieuw Amelisweerd genomen. Bij een grote witte brug de Kromme Rijn overgestoken en aan de andere kant verder gelopen. Door wat bosachtig gebied gewandeld en daarna linksaf een mooie bomenlaan linksaf richting De Uithof (Utrecht).

Aan het einde van deze laan over een bospad richting Fort Rhijnauwen gewandeld. Bij de ingang van dit fort stond een groot hekwerk. Bezichtiging was enkel met een gids mogelijk met een vooraf gemaakte afspraak. Dus helaas voor ons. Een smal pad langs het Fort gewandeld met iets verderop een bunker. Wat later via een asfaltpad naar Theehuis Rhijnauwen gewandeld. Voorafgaand aan deze wandeling hadden Paul en ik het idee om hier een lunchstop te houden. Bij de ingang stond echter een wachtrij en of er daarna plek was voor 7 personen was maar de vraag. Vervolgens verder gewandeld.

Iets verderop bij Stayokay Hostel Utrecht-Bunnik hadden we meer geluk op het buitenterras. Dus hier een lunch genomen. Aan tafel gezellig met elkaar gepraat en een ruime stop gehouden. Na enige tijd de route vervolgd en de Kromme Rijn overgestoken. Via een wandelpad door een weiland langs enkele bunkers gewandeld terug naar het beginpunt.

Hier de N411 weer overgestoken. Aan de andere kant van het spoor en de snelweg een tweede kortere lus gewandeld. Bij een parkeerplaats vlak voor Fort Vechten stonden een paar oude eenden en solexen en daarvan een paar foto’s genomen. Wat verderop over een grote brug kwamen we aan bij Fort Vechten met een infocentrum en het Waterliniemuseum. Rondleiding mogelijk met gids. Eerst langs dit museum gewandeld, daarna bovenlangs een kort lusje gewandeld en een maquette van de Waterlinie in de diepte gezien.

Eenmaal terug beneden even getwijfeld hoe verder te wandelen, maar bij een informatiebord was ik er snel uit. Een klein stukje langs het Waterliniemuseum en aan de andere kant van het terrein er weer uit. Wel jammer dat ons grindpad door het weiland vlakbij de snelweg A12 liep. Iets verderop de fundering van een fort uit de voormalige Romeinse tijd ‘Castellum Fectio‘. Via een ander grindpad door het weiland naar het zuiden gewandeld. Een paar honderd meter verderop een smal bospaadje langs het water van Fort Vechten gewandeld om na enige tijd weer bij de parkeerplaats met de oude eenden uit te komen.

Al met al 10,8 km gewandeld in een rustig tempo. Op zich een leuke wandeling met een gezellige groep. De beschrijving was goed te begrijpen, al was deze niet gemarkeerd in tegenstelling tot bijvoorbeeld een NS-wandeling of etappe van een Lange Afstands Wandeling. Voor mij voor herhaling vatbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.