Crimpenerhout & Loetbos

Hits: 31

Vandaag met een groep van zeven wandelaars van mijn facebookgroep Wandelen in de Krimpenerwaard en Alblasserwaard een korte rondwandeling door de Crimpenerhout en het Loetbos gewandeld.

Rond 11 uur vanochtend verzameld bij restaurant Noosa Waterfront gelegen aan de Surfplas. Met de rug naar het restaurant rechtsaf en bij de kruising linksaf geslagen, een fietspad langs de Surfplas. Dit asfaltpad gevolgd tot de eerste T-splitsing en hier rechtsaf richting Krimpen a/d Lek gewandeld. Voor de dorpsrand linksaf asfaltpad richting de Tiendweg-West. Met uitzicht op de voetbalvelden linksaf een schelpenpad door het groen. Dit enige tijd gevolgd en op enkele splitsingen rechtdoor gelopen. Bij een kruising met een asfaltpad rechtsaf en dit pad gevolgd tot bij Breekade/Viersprong.

Hier de provinciale weg N210 overgestoken en een brug over gegaan. Vervolgens een smal schelpenpad evenwijdig aan fietspad gelopen. Bij een splitsing met asfaltpad linksaf. Dit pad door het Loetbos steeds rechtdoor gelopen en uiteindelijk net voor de rotonde linksaf viaduct onder de N210 doorgewandeld. Op de splitsing bij de Surfpad rechtsaf en kort daarna linksaf tot aan restaurant Noosa Waterfront. Volgens een stappenteller vandaag 6,2 km gewandeld. Mijn app Runkeeper vergeten aan te zetten, dus geen kaartje.

Na afloop met zijn vijven nog wat gedronken en gegeten bij Noosa Waterfront.


Groene Wissel Maarn 3

Hits: 42

Vanmiddag met een groep van negen personen Groene Wissel Maarn 3 gewandeld. Een boswandeling van ruim 9 km met start- en eindpunt treinstation Maarn.

Na een korte pitsstop bij horeca ten noorden van het treinstation de groep verzameld en kwart over twaalven naar de andere kant van het spoor gegaan. Na een klein stukje door Maarn liepen we al snel het bos in. Je kon aan de grote plassen op ons wandelpad zien dat het in de nacht ervoor flink geregend had. Volgens de weersvoorspelling zou het tot twee uur ook droog blijven, maar in onze eerste vier kilometer flink wat regen gehad. Maar goed een regenjas en een paraplu doet wonderen.

Onze route liep over mooie bospaden naar het zuiden. O.a. over landgoed Huis te Maarn en wat verder kwamen wij hier ook langs. Na ca. 4 km gepauzeerd en wat gedronken en gegeten bij Chalet Sint Helenaheuvel met uitzicht op een mooi heideveld. Gelukkig voor ons in de zon en flink wat blauwe luchten. Gezien de drukte binnen op het buitenterras gezeten.

Net na deze pauze een korte hagelbui. Ons wandelpad liep vervolgens door het bos flink omhoog (naar 40m) en ongeveer een kilometer verder lag links van het pad uitzichttoren De Kaap (hoogte: 25m) met vergezichten over de Utrechtse Heuvelrug. Een aantal van ons zijn even boven gaan kijken naar dit mooie uitzicht. Hierna verder het bos in en weer richting Maarn gewandeld. Langs wat heidevelden en open bos gebieden, een klein recreatiepark en door Landgoed Maarsbergen. Aan het einde hiervan Maarn weer in gelopen tot aan het treinstation.

Ik heb wel hulp gehad van het GPX-bestand die ik ingeladen had op mijn app OSMAnd. Vooral bij punt 2 een aantal keren getwijfeld wat de juiste route was. De kaart op mijn app gaf de route wel goed aan. Kortom een leuke boswandeling in goed gezelschap. Voor herhaling vatbaar.
Zaageiland

Hits: 18

Vandaag samen met Willy van facebookgroep Wandelen in de Krimpenerwaard en Alblasserwaard gewandeld op eiland de Zaag. Op de parkeerplaats voor de ingang stond zij op mij te wachten. Afstand 5,25 km.

Langs de fietsenrekken en door het hek naar achteren gewandeld. Op de splitsing rechtsaf en direct linksaf een graspad op. Aan het einde rechtsaf en langs een vogelkijkscherm. Vervolgens met de bocht mee naar rechts langs rivier de Lek gewandeld. Met de bocht mee en aan het einde linksaf een breed karrenspoor. Dit gelopen tot het einde en twee bankjes met uitzicht op de Arc van Noah. Hierna hetzelfde pad teruggelopen, splitsing naar rechts genegeerd en rechtdoor gewandeld tot splitsing waar wij waren begonnen.

Hier rechtdoor een onverhardpad langs een autosloophandel en andere industrie. Na zo’n 800 meter op een splitsing linksaf en wat verder door een houten hek naar de Kleine Zaag, het tweede lusje op dit eiland. Na een open weide een smal pad langs het water en bosgebied. Aan het einde rechtsaf een open weide met een bankje. Wat verderop passeerden wij een aantal koeien. Hierna een smal onverhard pad en met de bocht mee naar rechts en langs rivier de Lek. Wat verder weer over de open weide. Dit gevolgd tot een houten hek en rechtsaf langs de Beverbrug. Bij de splitsing weer linksaf en 800 meter hetzelfde pad terug naar ons beginpunt.

Wandeling Molens van Kinderdijk

Hits: 33

Vanochtend om 10:00 met het voetveer overgevaren van Lekkerkerk naar Nieuw-Lekkerland. Na wat bedrijven de dijk op en na de kerk direct rechtsaf een verharde weg evenwijdig aan de Lekdijk. Na een rotonde de autoweg overgestoken en een verhoogd fietspad op gewandeld. Na de bebouwde kom mooi uitzicht op rivier de Lek en mijn dorp Lekkerkerk. Dit fietspad een paar kilometer gevolgd tot de souvenierwinkel in Kinderdijk. Linksaf de dijk af en Nederwaard op richting de molens van Kinderdijk. Bij het bezoekerscentrum vlak voor de molens van Kinderdijk cappuccino gedronken.

Daarna op het fietspad links gelopen vanwege de vele toeristen die met de boot of bus naar Kinderdijk waren gekomen. Na de museummolen Nederwaard, linksaf het onverharde natuurpad op gewandeld. Dit gevolgd tot het einde, rechtsaf en direct linksaf brug over. Na de brug direct links naar museummolen Blokweer. Na deze molen een graspad langs de Groote- of Achterwaterschap en heerlijk rustig verder het Floris V-pad gevolgd. Aan het einde bij een brug rechtsaanhoudend (dus niet het Floris V pad volgen) tot een picknickbank voor mijn lunch.

Na een korte pauze het fietspad richting de witte molen gevolgd en langs de volkstuinen gewandeld. Grote brug over en linksaf fietspad langs de witte molen en haven. Aan het einde rechtsaf en direct linksaf de Hoge Brug over. Hierna rechtsaf het graspad langs het Groote- of Achterwaterschap gewandeld. Dit pad ruim 1,5 km gevolgd en op een splitising linksaf een asfaltpad langs knotwilgen. Langs een hek en aan het einde rechtsaf Elzenweg. Na het appartementencomplex linksaf het hondenbos in. Aan het einde rechtsaf tiendweg en eerste brug linksaf. Via Nieuw-Lekkerland terug naar het voetveer gewandeld. Afstand vandaag 11,9 km.

Drinken tijdens een wandeling: 6 tips

Hits: 22

Van alles wat je in je rugzak meeneemt tijdens het wandelen, is je voorraad drinken misschien wel het meest belangrijk. Zeker bij warm weer of als je een langere wandeling maakt, verliest je lichaam onderweg een hoop vocht via zweet en verdamping. Om te voorkomen dat je uitdroogt, moet je dit vochtverlies weer aanvullen door voldoende te drinken. Maar hoeveel moet je daarvoor eigenlijk drinken, en hoe kan je daar het beste voor zorgen? Voor ieder is dat natuurlijk weer anders, maar met deze tips ben je al een heel eind op weg!
@Bron: Wandelmagazine

Wandeling Alblasserwaard

Hits: 55

Vandaag heb ik alleen een rondwandeling door de Alblasserwaard gemaakt. Vanochtend om 10:00 overgevaren met het voetveer van Lekkerkerk naar Nieuw-Lekkerland. Direct de dijk af en het dorp ingelopen. Na de bebouwing bij de Tiendweg rechtsaf en bij de eerste brug linksaf het Hondenbos in. Aan het einde rechtsaf en direct linksaf Molenweg. Aan het einde rechtsaf het graspad langs het Groote- of Achterwaterschap. Dit onverharde pad ca. 1,5 kilometer gevolgd en bij de splitsing de Hoge brug over. Op een splitsing met bankje wat gegeten en gedronken.

Na deze pauze het asfaltpad rechtdoor richting Alblasserdam. Iets verder dan een brug naar rechts, linksaf een smal onverhard pad tussen twee sloten in (Floris V-pad). Dit pad was soms nauwelijks een voetstap breed en liep door hoge begroeiing. Ook enkele overstapjes langs hekjes gehad en onder een schrikdraad door. Aan het einde een weiland in en het grindpad linksaf genomen. Na een bocht Heiweg. Net voor Pensionstal de Amazonehoeve, brug over en fietspad.

Aan het einde linksaf een fietspad langs het Groote- of Achterwaterschap. Hier ca. 10 minuten regen gehad. Dit verharde pad ca. 2,5 km gevolgd tot aan de Hoge Brug. Rechtsaf brug over en schuin linksaf Middelweg. Dit fietspad gevolgd tot in Nieuw-Lekkerland. Aan het einde helaas een omleiding waardoor ik niet over de dijk langs rivier de Lek kon wandelen. Rechtsaf de Planetenlaan op en deze slingerend gevolgd en bij de Standerdmolen linksaf alsnog de dijk op. Bovenaan rechtsaf en terug naar het voetveer. Afstand 13,3 km.


Wandeling Krimpenerwaard

Hits: 62

Samen met wandelkennis Lieuwe heb ik vandaag een wandeling in de polder Krimpenerwaard gemaakt. De eerste wandeling van mijn facebookgroep Wandelen in de Krimpenerwaard en Alblasserwaard.

Wij zijn begonnen bij bushalte Centrum in Krimpen a/d IJssel en gelopen naar winkelcentrum Crimpenhof. Via het Raadhuisplein, de Buys Ballotsingel en Vincent van Goghlaan naar de wijk Lansingh-zuid gewandeld. Een brug over en net voor de eerste bebouwing rechtsaf het fietspad ‘Waterliniepad I’ op. Na een paar honderd meter het wandelpad haaks op dit pad genomen. Aan het einde het fietspad gevolgd tot aan de splitsing met de Krimpenerbosweg.

Hier overgestoken en de eerste weg linksaf richting het Volkstuinencomplex VTV De Amateur. Aan het einde dit terrein verlaten en rechtsaf het Bereklauwenpad op aan de rand van Krimpen a/d IJssel, later Lepelaarsbospad I. Dit asfaltpad gevolgd tot het einde en kort daarna rechtsaf Tiendweg-West. Bij het rustpust van Kaasboerderij Boer Bas even koffie gedronken.

Na een korte pauze via de Tiendweg doorgewandeld naar de rand van Ouderkerk a/d IJssel. De N475 en de Kerkweg overgestoken, vervolgens Tiendweg-Oost. Net na de bebouwing rechtsaf een schelpenpad naar Speelpolder De Tiendtuin. Bij een picknickbank even wat gegeten. Dit schelpenpad door de weilanden gevolgd tot aan de Oudelandseweg. Deze weg overgestoken en bij een picknickbank een graspad door een weiland gewandeld. Aan het einde een hekje door en linksaf een asfaltpad het Loetbos in.

Na een goede kilometer bij een picknickbank linksaf een graspad in. Dit onverharde pad gevolgd tot aan een parkeerplaats. De weg overgestoken en via een andere parkeerplaats rechtdoor het Loetbos in. Via een parkeerplaats bij Kanocentrum Loetbos rechtsaf en bij de volgende kruising linksaf. Even verder wat gedronken en gegeten bij Restaurant de Loet.

Samen met Lieuwe ruim 11,5 km gewandeld. Bij de provinciale weg heeft hij de bus teruggenomen naar Krimpen a/d IJssel. Zelf ben ik verder gelopen naar mijn dorp Lekkerkerk, in totaal ruim 15,5 km. Qua weersverwachting veel dreigende luchten, maar enkel de laatste kilometer in het Loetbos even regen gehad.