Heuvelrughike – Etappe 1 – Huizen » Laren

Bezoeken: 27

Zaterdag 8 juni 2024 met een groep van zes personen gestart met de Heuvelrughike. Een wandelroute over de Utrechtse Heuvelrug en een wandelgids van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

Op trein/busstation Hilversum stonden William en Tamara op mij al te wachten en met zijn drieën met de bus naar bushalte Baanbergenweg in Huizen gegaan. Vanaf deze bushalte ruim een kwartier in noordelijke richting gewandeld naar Fletcher Hotel Nautisch Kwartier. Na een cappucino en een soepje gewacht op Lieuwe, Marco en Jeroen die met de auto hier naar toe kwamen. Zij stonden echter bij Fletcher Hotel Kalkovens, ook in Huizen.

Na even puzzelen de route begonnen in Huizen. De routebeschrijving van de Heuvelrughike erg goed lezen. Vanaf de start kon ik de routebeschrijving niet volgen en in het natuurgebied erna ook moeite met de route vinden. Besloten om de hele route op GPX-bestand (te downloaden via Wandelzoekpagina) en mijn app OSMAnd op Samsung smartphone te gaan wandelen. Gelukkig had ik een powerbank bij me, want mijn mobiele telefoon was op 2/3e van de route leeg. Ook door het maken van diverse natuurfoto’s. Er wordt geen gebruik gemaakt van andere aanwezige (LAW-)markeringen en in de wandelgidsen van Wandelnet staat vaak ook regelmatig de afstand vermeld (na 100m. links of rechts).

De route liep door meerdere aaneengesloten natuurgebieden van het Goois Natuurreservaat, over heidegebieden, stuifduinen en diverse uitzichtpunten konden ook beklommen worden. Veelal onverharde paden wat het wandelen vertraagde. Onderweg diverse mogelijkheden voor horecastops. Wel goed opletten of overal goede bediening is vanwege de drukte of te weinig personeel.

De uitgebreide gedetaileerde wandelroute zal ik later beschrijven aangezien ik de wandelgids nauwelijks gebruik hebt. Wel veel detailinfo wordt hierin beschreven. Afstand ruim 19,1 km.Krimpenerwaard Polderdieren

Bezoeken: 20

Vanmiddag een rondwandeling vanuit mijn dorp Lekkerkerk gemaakt. Vanuit het dorp de Reinier Bloklaan omhoog en rechtsaf de dijk op langs rivier de Lek. Dit pad gevolgd tot bij de Eendenkooi, rechtsaf dijk af en het Kooipad opgelopen. Een geasfalteerd fietspad dwars door de polder Krimpenerwaard. Aan het einde linksaf een andere asfaltweg, Tiendweg-West. Op de kruising met het Smalle Kampje rechtdoor en iets verderop rechtsaf het onverharde Paddenpad.

Dit graspad was niet gesnoeid en de begroeiing kwam tot ca. een halve meter hoog. Ook maar één voetstap breed en erg nat van de vele regen de laatste tijd. Ondanks goede Lowa wandelschoenen waren deze van buiten erg nat. Mijn spijkerbroek was wel zeiknat aan de onderkant. Dit gevolgd tot het einde bij een houten hek. Hier direct rechtsaf, onverhard grindpad, bij de kruising met het Smalle Kampje verhard asfaltpad, Wetering-West.

Deze tiendweg met aan weerszijden sloten en weilanden veel polderdieren gezien, zoals diverse futen, zwanen met kroost, meerkoeten op nest met kleintjes, reigers. Een specht gehoord en een kiviet zien vliegen boven het weiland. De Wetering-West ruim 2 km gevolgd tot aan de kruising met de Boezemweg / Kerkweg. Hier de drukke verkeersweg overgestoken en rechtdoor Wetering-Oost. Bij de splitsing met de volkstuinen rechtsaf en terug gewandeld naar Lekkerkerk.

Via de Weidelaan, Wilhelminastraat, Beatrixplantsoen, Emmastraat, de Burg. van Willigenstraat overgestoken, schuin rechtdoor, voorbij het dierenkamp en rechtdoor trap op. Bovenaan rechtsaf dijk langs rivier de Lek. Dit gevolgd tot vlakbij mijn huis. Achter de sporthal rechtsaf dijk af en naar huis gewandeld.

Totaal ca. 8,9 km gewandeld, ruim 150 foto’s gemaakt met mijn Canon EOS 80 D en binnen 2,5 uur wandelen was ik rond. Ondanks de bewolkte dag wel helemaal doorweekt dus een douche was welkom.

(Berg)wandel- en rondreis Noorwegen 2025

Bezoeken: 14

Hallo allemaal,

In 2003 heb ik een bergwandelreis met Sindbad Wandelvakanties (bestaat niet meer) gemaakt in de omgeving van Flam en Laerdal. Aan het einde van de Sognefjord en de Aurlandsfjord. De mooiste wandelreis die ik ooit gemaakt heb.
* ik heb gewandeld van berghut naar berghut (niet overnacht)
* langs de zijkant van een grote waterval naar boven gewandeld
* over een hoogvlakte in de mist
* door sneeuwvlakten op hoogte
* op de Sognefjord gevaren met een boot en op een eiland gewandeld
* in verschillende weerstypen gewandeld, dus lagen kleding aan en uit
* op gletsjer Nigardsbreen een zijtak van gletsjer Jostedalsbreen, in de regen en met gids
* de bergtrein Flamsbana van Myrdal naar Flam is onlangs in Rail Away op tv geweest.


In 2025 wil ik de volgende reis in Noorwegen gaan maken:
* wandelen naar Preikestolen
* Nationaal Park Hardangervidda
* naar bergketen Jotenheimen Nationaal Park via de DNT berghutten
* de Nidaros kathedraal in Trondheim bezichtigen
* de eilandengroep Lofoten bezoeken
* in het hoge noorden een killerwhalesafari (orca’s) maken
* een huskytocht maken
* door Lapland reizen
* de Noordkaap bezoeken
* het Noorderlicht fotograferen

Ik wil deze rondreis door Noorwegen o.a. met de trein gaan maken
* Treinreiswinkel
* Bergensbanen
* Dovrebanen

Trage Tocht Marienwaerdt

Bezoeken: 13

Om 11:30 verzameld op treinstation Beesd voor de grotendeels onverharde wandeling Trage Tocht Marienwaerdt. Hier stonden Lieuwe en Marco al op mij te wachten. Vanaf hier via een asfaltpad gewandeld naar het TOP-punt, het beginpunt van de wandeling. Op de kruising van wegen rechtsaf gegaan voor een korte stop bij pannenkoekenhuis / restaurant De Stapelbakker. Eerst de Landgoedwinkel met zelfgemaakte producten bekeken, daarna een plekje op het buitenterras opgezocht. Na koffie met appelgebak teruggelopen naar het TOP-punt.

Nu rechtdoor de Notenlaan en dit pad gevolgd tot aan een toegangspoort. Aan de rechterkant van dit pad een graspad tussen de notenbomen gevolgd. Bij een kruising rechtsaf Abelenlaan, een asfaltpad in de schaduw. Wel beter gezien de warmte die voorspeeld was deze dag. Wat verderop iets omhoog een halfverhardpad over een dijkje. Dit dijkpad gevolgd tot een klinkerweg. Bij bebouwing rechts een smal bospad. Doorgelopen tot een vijfsprong met aan de linkerhand een groot huis.

Hier ging het mis met de routebeschrijving. Een pad rechtdoor en het linkerpad gevolgd. Een paar honderd meter verder erachter gekomen volgens het GPX-bestand op mijn app OSMAnd dat we verkeerd liepen. Teruggelopen naar de vijfsprong linksaf over een brug en linksaf met de bocht mee over een dijk langs de Linge. Ruim verder bij een T-splitsing met witte hekken en asfaltweg (twee alinea’s verder in de routebeschrijving) de route weer opgepakt. De Appeldijk langs de Linge en uitgebloeide bloesembomen verder gewandeld.

Voor een gemaal linksaf (en niet rechtdoor en rechtsaanhoudend het fietspad op) richting B&B De Neust. Deze gaat over in een halfverharde weg (niet het smalle paadje rechts langs het water volgen). Langs Heerlijkheid Marienwaerdt en via de Den Oeststeeg. Verder op een pad gevuld met open betonplaten. Bij wandelknooppunt E52 linksaf. Pad alsmaar rechtdoor volgen, kruising oversteken en Bijlandtsdreef ingelopen. Alsmaar rechtdoor, na een paar honderd meter bocht naar links en rechts, pad omhoog en linksaf op een bospad langs een water. Aan het einde rechtsaf, langs een breed graspad en langs de velden.

Na een bocht naar links kom je uit op halfverharde weg. Hier rechtsaf (waar we eerder verkeerd liepen). Dit pad tot het einde uitgelopen. Rechtsaf en bij een grindpad en knooppunt E45 linksaf (de betonplaten linksaf zijn allemaal verwijderd). Parallel langs het spoor gewandeld. Na een flauwe bocht van het spoor af een halfverhard pad (niet het mountainbikepad nemen). Na een brede eikenlaan kom je bij de kruising met de toegangspoort van het landgoed. Rechtsaf over asfaltweg en bij kruising rechtdoor langs het TOP-punt en gewandeld naar De Stapelbakker.

Bij De Stapelbakker nog een pannenkoek gegeten. Op het buitenterras een dreigende lucht richting Geldermalsen, maar meer dan een paar spetters regen was het niet. Na deze stop teruggelopen naar treinstation Beesd. Ik was wel blij dat de helft van de route in de schaduw was, op de Appeldijk langs de Linge was het erg warm en drukkend. Voorspelde regenbuien en onweer niet gehad; rond 21:15 een flinke onweersbui bij mij thuis in Lekkerkerk.

Vandaag 13,2 km gewandeld (inclusief verkeerd lopen), geen 12 + 2 km. Onderweg veel wit/rood en geel/rood-markeringen van LAW’s, maar in de routebeschrijving werd hier geen gebruik van gemaakt. Ik zal mijn opmerkingen doorgeven aan Wandelzoekpagina.