Heuvelrughike – Etappe 1 – Huizen » Laren

Bezoeken: 40

Zaterdag 8 juni 2024 met een groep van zes personen gestart met de Heuvelrughike. Een wandelroute over de Utrechtse Heuvelrug en een wandelgids van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

Op trein/busstation Hilversum stonden William en Tamara op mij al te wachten en met zijn drieën met de bus naar bushalte Baanbergenweg in Huizen gegaan. Vanaf deze bushalte ruim een kwartier in noordelijke richting gewandeld naar Fletcher Hotel Nautisch Kwartier. Na een cappucino en een soepje gewacht op Lieuwe, Marco en Jeroen die met de auto hier naar toe kwamen.

Na even puzzelen de route begonnen in Huizen. De routebeschrijving van de Heuvelrughike erg goed lezen. Vanaf de start kon ik de routebeschrijving niet volgen en in het natuurgebied erna ook moeite met de route vinden. Besloten om de hele route op GPX-bestand (te downloaden via Wandelzoekpagina) en mijn app OSMAnd op Samsung smartphone te gaan wandelen. Gelukkig had ik een powerbank bij me, want mijn mobiele telefoon was op 2/3e van de route leeg. Ook door het maken van diverse natuurfoto’s. Er wordt geen gebruik gemaakt van andere aanwezige (LAW-)markeringen en in de wandelgidsen van Wandelnet staat vaak ook regelmatig de afstand vermeld (na 100m. links of rechts).

De route liep vanuit ons beginpunt in Huizen langs de haven en vervolgens in westelijke richting langs het Gooimeer. Na een trap naar boven bij uitzichtpunt Aalberg kon je hier mooi over het Gooimeer heen kijken. Hierna verder door het groen en via een smal wandelpad omhoog naar de Eukenberg. Vanaf hier richting het zuiden en langs een vlakte langs de bosrand, het Naarder Eng. Aan de linkerkant passeerden we Café / Theehuis Bos & Hei waarop het terras nog plek voor onze groep was. Na wat drinken gevraagd voor de lunchkaart maar volgens de bediening kon het lang duren voordat dit er was. Hierna onze route door bos vervolgd.

Aan het einde rechtsaf, door een klaphek, de Limitische Heide op. Een gebied met jonge struikheide met afgewisselend rul zand. Op een zandvlakte rechts aanhouden. Aan het einde de verkeersweg oversteken en de volgende heidevlakte op, Nieuwe Bussumerheide. Na een grote bocht naar rechts in dit gebied de volgende verkeersweg oversteken en ten westen van Bikbergen gewandeld, eerst over de heide daarna door één van de grotere bosgebieden van het Gooi. Aan het einde de N527 overgestoken en over de Tafelberg heide. Hier bevinden zich ook de Leemkuilen, Leem wat oorsprokelijk uit Noord-Europa tijdens de ijstijd met gletsjerijs werd meegevoerd. Aan het einde van dit heideveld de Tafelberg +39,2m boven NAP, die wij links hebben laten liggen. Rechtsaf de Oude Naarderweg opgegaan en langs Café-Restaurant De Eendracht, aan de rand van Blaricum.

Wat verderop langs de Schaapskooi Blaricummer Heide en linksaf een onverhard pad de heide op. Tussen Bussum en Blaricum een breed onverpad, Natuurbrug Laarderhoogt, wat over de snelweg A1 liep, maar wat niet te zien was. De in 2015 geopende natuurbrug is 700m lang en zorgt ervoor dat o.a. de ree, de das, boommarter, kamsalamander hier goed kunnen passeren. Daarna in een grote boog naar links over bospaden. Aan het einde van dit bospad rechtsaf de Westerheide ten oosten van Hilversum op. Bij een Y-splitsing linksaf verder de heide op. Voor de N525 even linksaf geslagen en wat gegeten bij La Place.

Na deze stop met een viaduct onder de N525 door en een bospad in. Wat verderop ging het bos over in de Zuiderheide. Een langgerekt schepenpad, de oude Postweg, over de heide. Halverwege de afslag naar links naar Theehuis ‘t Bluk niet genomen, maar rechtdoor blijven wandelen. Na ca. 1 km rechtsaf een slingerend bospad. Wat verderop een hek voor het Laarder Wasmeer. Aan het einde van dit bospad een viaduct van de snelweg onderdoor en aan de andere kant was ons eindpunt bushalte De Heidebloem, Laren. Met de bus terug naar Hilversum.

Een mooie wandelroute door meerdere aaneengesloten natuurgebieden van het Goois Natuurreservaat, over heidegebieden, stuifduinen en diverse uitzichtpunten konden ook beklommen worden. Wel veelal onverharde paden wat het wandelen vertraagde. Onderweg diverse mogelijkheden voor horecastops. Wel goed opletten of overal goede bediening is vanwege de drukte of te weinig personeel. In de wandelgids wordt veel detailinfo wordt beschreven. Afstand ruim 19,1 km.



Wandeling Molens van Kinderdijk

Bezoeken: 69

Vanochtend om 10:00 met het voetveer overgevaren van Lekkerkerk naar Nieuw-Lekkerland. Na wat bedrijven de dijk op en na de kerk direct rechtsaf een verharde weg evenwijdig aan de Lekdijk. Na een rotonde de autoweg overgestoken en een verhoogd fietspad op gewandeld. Na de bebouwde kom mooi uitzicht op rivier de Lek en mijn dorp Lekkerkerk. Dit fietspad een paar kilometer gevolgd tot de souvenierwinkel in Kinderdijk. Linksaf de dijk af en Nederwaard op richting de molens van Kinderdijk. Bij het bezoekerscentrum vlak voor de molens van Kinderdijk cappuccino gedronken.

Daarna op het fietspad links gelopen vanwege de vele toeristen die met de boot of bus naar Kinderdijk waren gekomen. Na de museummolen Nederwaard, linksaf het onverharde natuurpad op gewandeld. Dit gevolgd tot het einde, rechtsaf en direct linksaf brug over. Na de brug direct links naar museummolen Blokweer. Na deze molen een graspad langs de Groote- of Achterwaterschap en heerlijk rustig verder het Floris V-pad gevolgd. Aan het einde bij een brug rechtsaanhoudend (dus niet het Floris V pad volgen) tot een picknickbank voor mijn lunch.

Na een korte pauze het fietspad richting de witte molen gevolgd en langs de volkstuinen gewandeld. Grote brug over en linksaf fietspad langs de witte molen en haven. Aan het einde rechtsaf en direct linksaf de Hoge Brug over. Hierna rechtsaf het graspad langs het Groote- of Achterwaterschap gewandeld. Dit pad ruim 1,5 km gevolgd en op een splitising linksaf een asfaltpad langs knotwilgen. Langs een hek en aan het einde rechtsaf Elzenweg. Na het appartementencomplex linksaf het hondenbos in. Aan het einde rechtsaf tiendweg en eerste brug linksaf. Via Nieuw-Lekkerland terug naar het voetveer gewandeld. Afstand vandaag 11,9 km.

Heuvelrughike

Bezoeken: 358

Door blessureleed is in 2023 mijn nieuwe wandeldoel de Heuvelrughike helaas niet doorgegaan. Zaterdag 8 juni 2024 alsnog gestart met etappe 1 van Huizen naar Laren.



In vijf etappes wandel je door de geschiedenis van het oer-Nederlandse stuwwallenlandschap van de Heuvelrug. Welgestelden bouwden er buitenhuizen en Napoleons soldaten bivakkeerden er. Nu wandel je er door uitgestrekte bossen en over heidevelden met eindeloze vergezichten. Een ideaal gebied om te hiken en onderweg de rijke geschiedenis van de natuur en de mens in dit unieke landschap te beleven. Alle begin- en eindpunten zijn bereikbaar met het openbaar vervoer. Nog leuker, doe je rugzak op en loop in vijf dagen de hele Heuvelrughike!
@Bron: GegarandeerdOnregematig

Deze wandelroute is als volgt ingedeeld:
Zaterdag 8 juni 2024 – Etappe 1 – 19,1 km
Huizen, bushalte Baanbergenweg » Laren, bushalte De Heidebloem

https://www.photowalks.nl/wordpress/?p=15620

Vanaf 2e etappe t/m 5e etappe:
• Minimaal een uur eerder vertrekken, ca 10:00-11:00
• Picknicken op de hei ipv drie kwartier wachten bij horeca
• Hoger wandeltempo (>5km per uur)
• Uit eten na afloop wandeling
Dit om te voorkomen dat wij pas 19:00 of later aankomen bij eindpunt

N.t.b. 2024 – Etappe 2 – 20 km
Laren, bushalte De Heidebloem » Soesterberg, bushalte Soesterberg-Oost

* Om 09:24 neem ik de sprinter op spoor 1 van Utrecht Centraal Station naar Hilversum, Trein/bus-station, aankomst 09:42
* Om 09:56 neem ik Transdev Bus 109 van Hilversum, busstation naar Bushalte De Heidebloem, Laren, aankomst 10:03
&
* Uiterlijk om 16:56 neem ik U-OV U-Link Bus 34 van Soesterberg, bushalte Soesterberg-Oost naar Amersfoort, busstation Centraal Station, aankomst 17:09
* Om 17:31 vertrekt op spoor 7 de NS-sprinter van Amersfoort, NS naar Hilversum, NS, aankomst Hilversum, NS

N.t.b. 2024 – Etappe 3 – 16 km
Soesterberg, bushalte Soesterberg-Oost » Maarn, NS

N.t.b. 2024 – Etappe 4 – 21 km
Maarn, NS » Amerongen, bushalte Dorp

N.t.b. 2024 – Etappe 5 – 18 km
Amerongen, bushalte Dorp » Rhenen, bushalte Grebbesluis


De wandelingen zijn ook te vinden op Wandelzoekpagina.

Betuwepad

Bezoeken: 39

Bloeiende bloesems, groene weides, slingerende rivieren, uiterwaarden en karakteristieke stadjes. Dat is de Betuwe ten voeten uit. Letterlijk zelfs, want wandelen is een perfecte manier om de streek te ontdekken. Het nieuwe Betuwepad wijst je de weg.

Vanaf 8 september wordt deze nieuwe wandelgids verzonden en is te bestellen via Wandelnet.

Romeinse Limespad – etappe 9 – Werkhoven » Wijk bij Duurstede

Bezoeken: 100

Afgelopen zaterdag met een groep van zes personen de negende etappe van het Romeinse Limespad gewandeld. Ons startpunt was bushalte Werkhoven in Werkhoven. Vanaf hier via een tunneltje de N229 onder door en gewandeld richting de Kromme Rijn. Eerst over een asfaltpad en na een bruggetje over een graspad. Aan het einde rechtsaf de Jachtrustlaan in en deze tot aan het einde gevolgd. Vervolgens rechtsaf, brug over en bij een overstapje een graspad genomen evenwijdig aan de Kromme Rijn. Op een splitsing met de Oude Kromme Rijn het asfaltpad langs deze vertakking gelopen. Halverwege op de Watertorenweg bij de Watertoren Werkhoven in de achtertuin wat gedronken en gegeten.

Na diverse gesprekken toch ruim een uur hier gepauzeerd. Vervolgens bij de Caspergauw linksaf en na een brug linksaf een onverhard pad langs de Oude Kromme Rijn. Tussen km 138 en km 139 (kaart 82 van de wandelgids) was het pad nauwelijks een voetstap breed en niet onderhouden. Vanwege de hoge (stekel)planten was dit pad haast niet te lopen. Ergens halverwege over een hek geklommen en door het weiland veilig verder gewandeld. Na de bocht in de N229 weer terug over het hek en de originele route langs de Kromme Rijn gevolgd tot in Cothen. Op de hoek van de Kerkweg bij Eetcafé Het Molentje op het terras nog wat gedronken.

Na deze stop de route langs de Kromme Rijn verder gewandeld. Een smal onverhard pad door boomgaarden. Bij een kruising met de Groenewoudseweg de N229 weer overgestoken en rechtsaf een fietspad naar Wijk bij Duurstede gewandeld. Eerst via de linkeroever, later door een park langs de rechteroever. Dit pad gevolgd langs de rand van Wijk bij Duurstede. Onderweg nog informatiebord gezien over Dorestad, de historie van de Limes. In het centrum op de Markt van de route afgeweken en vier mensen van onze groep naar bushalte Steenstraat-Centrum gebracht.

Hierna samen met William terug naar de Markt gelopen en bij Café Restaurant de Engel wat gegeten. Uiteindelijk net na zeven uur bus 41 teruggepakt naar Werkhoven en Utrecht Centraal. Vandaag ongeveer 15 km gewandeld.

Meer informatie over het Romeinse Limespad:
https://www.photowalks.nl/wordpress/?p=11643

Grote Rivierenpad – etappe 3 – Zwartewaal » Hoogvliet

Bezoeken: 79

Vandaag samen met een wandelkennis de derde etappe van het Grote Rivierenpad gewandeld. Ons startpunt was bushalte Zwartewaal in Zwartewaal. Vanaf hier even Zwartewaal ingelopen en vervolgens oostwaarts langs de jachthaven het dorpje direct weer uit. Eerst langs een dijk en een zandafgraving, vervolgens over de grasdijk richting Heenvliet. Na een kanaal linksom Heenvliet en na het dorp rechtsaf even naar de markt. Horeca niet open dus verder gelopen. Na de Toldijksluis over de Bernisse en rechtsaf naar Geervliet. Gewandeld tot aan het stadhuis en even kort gepauzeerd bij een bankje. Hierna linksaf Kaaistraat, rechtsaf Kerkstraat en langs de kerk. Vervolgens in oostelijke richting gelopen.

Ten noorden van Geervliet een overstapje een grasdijk op en rechtsaf de Noorddijk gevolgd langs het voedingskanaal van het Brielse Meer en tussen de schapen gewandeld. Even van de grasdijk af bij een trafostation en een asfaltweg langs de dijk gevolgd tot bij de gevangenis in Spijkenisse. Kort hierna een slingerpaadje door een park genomen. Bij een bankje even gegeten en gedronken.

Onder de Hartelbrug door en kort hierna wederom een slingerpad door een groenstrook ten noorden van Spijkenisse wat uiteindelijk weer bij de dijk terecht kwam. Rechtsaf een fietspad over een andere dijk. Onze route de eerste weg linksaf genegeerd en de dijk gevolgd tot aan een kruising met stoplichten. Overgestoken en het fietspad langs de Schenkelweg gewandeld tot aan het Theaterplein. Op de hoek van de Noordpassage bij Petit Restaurant Tasty even wat gedronken en op warme appelcake getrakteerd voor Paul zijn verjaardag een weekend eerder.

Na deze stop teruggelopen naar de kruising met stoplichten en rechtsaf een fietspad langs de Groene Kruisweg gepakt. Aan het einde de Spijkenisserbrug over en verder gelopen langs de rivieroever van de Oude Maas. Langs brugwachterwoningen en na een bocht en splitsing een nieuwe groenstrook in langs de Oude Maas. Een paadje door een getijdengebied en over een vlonderpad. Aan het einde bij een wandelbrug waarbij je de ‘Visserijgrienden‘ verlaat van onze route afgeweken en Hoogvliet ingelopen. Ons eindpunt was metrostation Zalmplaat in Hoogvliet. Uiteindelijk 15,7 km (zonder aanloop) gewandeld.

De volgende keer wandelen wij samen verder door de Rhoonse- en Carnissegrienden naar Barendrecht.