Krimpenerwaard Polderdieren

Bezoeken: 20

Vanmiddag een rondwandeling vanuit mijn dorp Lekkerkerk gemaakt. Vanuit het dorp de Reinier Bloklaan omhoog en rechtsaf de dijk op langs rivier de Lek. Dit pad gevolgd tot bij de Eendenkooi, rechtsaf dijk af en het Kooipad opgelopen. Een geasfalteerd fietspad dwars door de polder Krimpenerwaard. Aan het einde linksaf een andere asfaltweg, Tiendweg-West. Op de kruising met het Smalle Kampje rechtdoor en iets verderop rechtsaf het onverharde Paddenpad.

Dit graspad was niet gesnoeid en de begroeiing kwam tot ca. een halve meter hoog. Ook maar één voetstap breed en erg nat van de vele regen de laatste tijd. Ondanks goede Lowa wandelschoenen waren deze van buiten erg nat. Mijn spijkerbroek was wel zeiknat aan de onderkant. Dit gevolgd tot het einde bij een houten hek. Hier direct rechtsaf, onverhard grindpad, bij de kruising met het Smalle Kampje verhard asfaltpad, Wetering-West.

Deze tiendweg met aan weerszijden sloten en weilanden veel polderdieren gezien, zoals diverse futen, zwanen met kroost, meerkoeten op nest met kleintjes, reigers. Een specht gehoord en een kiviet zien vliegen boven het weiland. De Wetering-West ruim 2 km gevolgd tot aan de kruising met de Boezemweg / Kerkweg. Hier de drukke verkeersweg overgestoken en rechtdoor Wetering-Oost. Bij de splitsing met de volkstuinen rechtsaf en terug gewandeld naar Lekkerkerk.

Via de Weidelaan, Wilhelminastraat, Beatrixplantsoen, Emmastraat, de Burg. van Willigenstraat overgestoken, schuin rechtdoor, voorbij het dierenkamp en rechtdoor trap op. Bovenaan rechtsaf dijk langs rivier de Lek. Dit gevolgd tot vlakbij mijn huis. Achter de sporthal rechtsaf dijk af en naar huis gewandeld.

Totaal ca. 8,9 km gewandeld, ruim 150 foto’s gemaakt met mijn Canon EOS 80 D en binnen 2,5 uur wandelen was ik rond. Ondanks de bewolkte dag wel helemaal doorweekt dus een douche was welkom.

Zaageiland

Bezoeken: 10

Vandaag met een wandelkennis op eiland ‘De Zaag’ gewandeld. Ons beginpunt was bushalte Zaag, Krimpen a/d Lek. Vanaf hier een stukje over de dijk, linksaf brug over en linksaf naar het beginpunt van deze route.

Door het hek, rechtdoor en aan het einde rechtsaf. Daarna direct linksaf over het onverharde pad. Aan het einde rechtsaf en langs een vogelkijkscherm. Aan het einde rechtsaf een graspad langs rivier de Lek. Hier waren een aantal stukken weg, maar we konden wel verder wandelen. Met de bocht mee, brug over en een fuut gezien. Langs een aantal knotwilgen die gesnoeid waren. Bij de T-splitsing linksaf een breed karrespoor. Bij de eerste opening even gepauzeerd bij een strandje aan de Lek. Na deze pauze doorgelopen tot het einde en nog even gezeten bij twee bankjes met uitzicht op Rotterdam en een houten boot.

Vervolgens dezelfde weg terug. Alsmaar rechtdoor, bij de T-splitsing nu rechtdoor en bij de kruising ook rechtdoor. Een onverhard pad langs wat industrie achter een hek. Na deze kruising ca. 800m rechtdoor en bij een splitsing linksaf. Wat verder door een houten hek naar de Kleine Zaag. Door een open veld, langs een paar grazende koeien en vervolgens een onverhard pad langs het water en met zicht op de Lekdijk.

Na een paar honderd meter over een onverhard pad bij een splitsing rechtsaf en over een grasveld heen. Het bankje wat vol in de zon stond genegeerd en wat verderop in de schaduw nog even gepauzeerd. In het veld liep een fazant. Na deze stop met de klok mee het onverharde pad vervolgd. Langs rivier de Lek en wat verder langs de rand van de open weide. Dit gevolgd tot aan een houten hek. Daarna rechtsaf tot aan de Beverbrug en de trap naar boven genomen. Boven een mooi uitzicht op rivier de Lek en Zaageiland. Hierna weer terug naar beneden en het graspad uitgelopen tot een T-splitsing. Hier linksaf en hetzelfde rechte pad ca. 800 meter gevolgd tot aan ons beginpunt.

Vandaag ca. 5,3 km in twee lusjes gewandeld over Zaageiland.

Crimpenerhout & Loetbos

Bezoeken: 55

Vandaag met een groep van zeven wandelaars van mijn facebookgroep Wandelen in de Krimpenerwaard en Alblasserwaard een korte rondwandeling door de Crimpenerhout en het Loetbos gewandeld.

Rond 11 uur vanochtend verzameld bij restaurant Noosa Waterfront gelegen aan de Surfplas. Met de rug naar het restaurant rechtsaf en bij de kruising linksaf geslagen, een fietspad langs de Surfplas. Dit asfaltpad gevolgd tot de eerste T-splitsing en hier rechtsaf richting Krimpen a/d Lek gewandeld. Voor de dorpsrand linksaf asfaltpad richting de Tiendweg-West. Met uitzicht op de voetbalvelden linksaf een schelpenpad door het groen. Dit enige tijd gevolgd en op enkele splitsingen rechtdoor gelopen. Bij een kruising met een asfaltpad rechtsaf en dit pad gevolgd tot bij Breekade/Viersprong.

Hier de provinciale weg N210 overgestoken en een brug over gegaan. Vervolgens een smal schelpenpad evenwijdig aan fietspad gelopen. Bij een splitsing met asfaltpad linksaf. Dit pad door het Loetbos steeds rechtdoor gelopen en uiteindelijk net voor de rotonde linksaf viaduct onder de N210 doorgewandeld. Op de splitsing bij de Surfpad rechtsaf en kort daarna linksaf tot aan restaurant Noosa Waterfront. Volgens een stappenteller vandaag 6,2 km gewandeld. Mijn app Runkeeper vergeten aan te zetten, dus geen kaartje.

Na afloop met zijn vijven nog wat gedronken en gegeten bij Noosa Waterfront.


Zaageiland

Bezoeken: 37

Vandaag samen met Willy van facebookgroep Wandelen in de Krimpenerwaard en Alblasserwaard gewandeld op eiland de Zaag. Op de parkeerplaats voor de ingang stond zij op mij te wachten. Afstand 5,25 km.

Langs de fietsenrekken en door het hek naar achteren gewandeld. Op de splitsing rechtsaf en direct linksaf een graspad op. Aan het einde rechtsaf en langs een vogelkijkscherm. Vervolgens met de bocht mee naar rechts langs rivier de Lek gewandeld. Met de bocht mee en aan het einde linksaf een breed karrenspoor. Dit gelopen tot het einde en twee bankjes met uitzicht op de Arc van Noah. Hierna hetzelfde pad teruggelopen, splitsing naar rechts genegeerd en rechtdoor gewandeld tot splitsing waar wij waren begonnen.

Hier rechtdoor een onverhardpad langs een autosloophandel en andere industrie. Na zo’n 800 meter op een splitsing linksaf en wat verder door een houten hek naar de Kleine Zaag, het tweede lusje op dit eiland. Na een open weide een smal pad langs het water en bosgebied. Aan het einde rechtsaf een open weide met een bankje. Wat verderop passeerden wij een aantal koeien. Hierna een smal onverhard pad en met de bocht mee naar rechts en langs rivier de Lek. Wat verder weer over de open weide. Dit gevolgd tot een houten hek en rechtsaf langs de Beverbrug. Bij de splitsing weer linksaf en 800 meter hetzelfde pad terug naar ons beginpunt.

Wandeling Krimpenerwaard

Bezoeken: 75

Samen met wandelkennis Lieuwe heb ik vandaag een wandeling in de polder Krimpenerwaard gemaakt. De eerste wandeling van mijn facebookgroep Wandelen in de Krimpenerwaard en Alblasserwaard.

Wij zijn begonnen bij bushalte Centrum in Krimpen a/d IJssel en gelopen naar winkelcentrum Crimpenhof. Via het Raadhuisplein, de Buys Ballotsingel en Vincent van Goghlaan naar de wijk Lansingh-zuid gewandeld. Een brug over en net voor de eerste bebouwing rechtsaf het fietspad ‘Waterliniepad I’ op. Na een paar honderd meter het wandelpad haaks op dit pad genomen. Aan het einde het fietspad gevolgd tot aan de splitsing met de Krimpenerbosweg.

Hier overgestoken en de eerste weg linksaf richting het Volkstuinencomplex VTV De Amateur. Aan het einde dit terrein verlaten en rechtsaf het Bereklauwenpad op aan de rand van Krimpen a/d IJssel, later Lepelaarsbospad I. Dit asfaltpad gevolgd tot het einde en kort daarna rechtsaf Tiendweg-West. Bij het rustpust van Kaasboerderij Boer Bas even koffie gedronken.

Na een korte pauze via de Tiendweg doorgewandeld naar de rand van Ouderkerk a/d IJssel. De N475 en de Kerkweg overgestoken, vervolgens Tiendweg-Oost. Net na de bebouwing rechtsaf een schelpenpad naar Speelpolder De Tiendtuin. Bij een picknickbank even wat gegeten. Dit schelpenpad door de weilanden gevolgd tot aan de Oudelandseweg. Deze weg overgestoken en bij een picknickbank een graspad door een weiland gewandeld. Aan het einde een hekje door en linksaf een asfaltpad het Loetbos in.

Na een goede kilometer bij een picknickbank linksaf een graspad in. Dit onverharde pad gevolgd tot aan een parkeerplaats. De weg overgestoken en via een andere parkeerplaats rechtdoor het Loetbos in. Via een parkeerplaats bij Kanocentrum Loetbos rechtsaf en bij de volgende kruising linksaf. Even verder wat gedronken en gegeten bij Restaurant de Loet.

Samen met Lieuwe ruim 11,5 km gewandeld. Bij de provinciale weg heeft hij de bus teruggenomen naar Krimpen a/d IJssel. Zelf ben ik verder gelopen naar mijn dorp Lekkerkerk, in totaal ruim 15,5 km. Qua weersverwachting veel dreigende luchten, maar enkel de laatste kilometer in het Loetbos even regen gehad.

Paddenpad – Loetbos

Bezoeken: 55

Vanmiddag een rondwandeling door de polder Krimpenerwaard van ruim 11 km gewandeld vanuit mijn dorp Lekkerkerk. Vanuit huis naar de Tiendweg gewandeld en linksaf geslagen, Tiendweg-West. Het dorp uitgelopen en bij het onverharde Paddenpad rechtsaf. Dit pad door de weilanden gevolgd tot aan de provinciale weg N210. Even rechtsaf en bij de rotonde linksaf de N210 overgestoken. De eerste afslag rechtsaf het Loetbos in. Hier de markering van het Grote Rivierenpad gevolgd. Bij een graspad en picknickbank linksaf. Dit slingerende pad gevolgd tot aan de parkeerplaats aan de Kerkweg. Hier weer rechtsaf tot aan de kruising met de N210 bij restaurant De Loet. De N210 overgestoken en rechtdoor een B-weg richting Lekkerkerk. Net voor Lekkerkerk door park Weydehoek gewandeld.

Wandelen in Schieland en de Krimpenerwaard

Bezoeken: 47

Schieland en de Krimpenerwaard zijn twee grote poldergebieden in het westen van Nederland; de Hollandse IJssel, de Lek, de Vlist en de Rotte stromen door het gebied. Deze regio ligt dicht bij Rotterdam en dus in de Randstad, maar je kan er niettemin prachtig en weids wandelen. In Schieland is de Rotte vaak dichtbij, het veenriviertje dat de naamgever is van Rotterdam. De Krimpenerwaard is vooral weids en stil Hollands boerenland, met tiendwegen, smalle, lange kavels, poldersloten: hoe landelijk kan het zijn?
@Bron: GegarandeerdOnregelmatig

Zaageiland

Bezoeken: 44

Vandaag samen met Hiske een korte wandeling van 5,3 km gemaakt op eiland ‘De Zaag’. Eerst de bus genomen naar bushalte de Zaag en vervolgens over de dijk en over de brug naar dit eiland toegegaan. Na de toegangspoort was het eerste stukje wandelpad wat drassig, maar langs rivier de Lek konden we prima wandelen. En in mooi zonnig weer met een blauwe lucht. Ondanks dat weinig andere mensen tegen gekomen. Gewandeld tot het uiterste punt aan de rechterkant van Zaageiland. Op twee bankjes nog leuk gepraat met uitzicht op Rotterdam.

Vervolgens een deel over hetzelfde graspad terug gelopen en het pad langs wat industrie gelopen en de linkerkant van het eiland verkend. Bij de splitsing linksom en door een hekwerk. Wat ons opviel was de schade aan bomen op dit deel; veel was al weggezaagd of lag langs het wandelpad. Bij het begin van het open veld weer even gepauzeerd bij een bankje. Normaal gesproken zouden in dit veld ook koeien moeten staan, maar vandaag niet gezien.

Wat later ons weg vervolgd en over smalle paadjes gewandeld. Ook viel ons op dat op het open veld veel water stond. Bij een eerdere wandeling hier heb ik dat niet gezien. Gelukkig konden wel aan de rand van het open veld nog wandelen. Na een ander hekwerk rechtsaf en nog even op de Beverbrug gestaan, met uitzicht op rivier de Lek. Daarna dezelfde weg terug gewandeld en de bus weer terug naar huis gepakt.

Krimpenerhout

Bezoeken: 113

Vandaag de eerste wandeling van het jaar gemaakt. Een rondwandeling door de Krimpenerhout. Vanuit mijn huis in Lekkerkerk begonnen en door het dorp richting de Tiendweg gewandeld. Vervolgens linksaf geslagen de Tiendweg-West op. Deze ca. 2,5 km gevolgd tot in de Krimpenerhout bij Krimpen aan de Lek. Na het bruggetje en op de eerste kruising rechtsaf en de grote bocht naar links gevolgd. Op de kruising rechtsaf een slingerpad naar de Viersprong bij de N210.

Bij de rotonde overgestoken, vanwege werkzaamheden de noodbrug over en het wandelpad rechtdoor gewandeld. Op de kruising met het fietspad linksaf het fietspad door het Loetbos in. Dit gevolgd tot net voor de rotonde bij de Krimpenerbosweg. Linksaf het viaduct onder de N210 door en naar de Surfplas gewandeld. Een wandelpad rechts van de surfplas op en dit gevolgd langs de parkeerplaats en Brasserie Crimpenerhout.

Op de kruising met het fietspad linksaf en direct rechtsaf het bruggetje over. Dit onverharde pad evenwijdig aan weilanden gevolgd tot aan de kruising met de Tiendweg. Hier linksaf en de Tiendweg gevolgd tot in Krimpen aan de Lek. Bij de rotonde rechtsaf de Hoofdstraat en Krimpen aan de Lek in. Eerste straat linksaf en omhoog de lekdijk op. De dijk ruim 3 km gevolgd tot in Lekkerkerk. Uiteindelijk 13,5 km gewandeld in iets meer dan 3 uur inclusief pauzes.