Zaageiland

Hits: 55

Zaterdag 31 oktober 2020 ben ik met drie vrienden gaan wandelen op Zaageiland. Dit is een eiland in rivier de Lek met ingang op de dijk tussen Krimpen aan de Lek en Krimpen aan den IJssel. De foto’s zijn gemaakt met mijn nieuwe Canon EOS 80 D body.

Wandeling Krimpen a/d IJssel > Lekkerkerk

Hits: 78

Vanmiddag heb ik na een boodschap in Krimpen aan den IJssel een mooie wandeling terug naar huis in Lekkerkerk gemaakt. Begonnen bij winkelcentrum de Crimpenhof en via de Buys Ballotsingel en Vincent van Goghlaan naar Lansing-Zuid gewandeld. Net voor de bebouwing rechtsaf het fietspad evenwijdig aan de N210 genomen. Wat verderop een wandelpad door het groen gewandeld tot aan de rotonde bij de Krimpenerbosweg. Via het viaduct onder de N210 richting de Surfplas. Voor deze plas linksaf langs het strandje en speelplaats voor kinderen gewandeld. Rechts en linksaf een onverhard graspad op. Iets verderop bij een bankje op een vlonder bij een waterplas even gepauzeerd.

Daarna dit onverharde pad verder gewandeld. Met de bochten meegewandeld en bij het einde tweemaal rechtsaf en het fietspad “krilpad” richting Krimpen aan de Lek gepakt. Net voor het dorp linksaf en via enkele bochten gewandeld richting Lekkerkerk. Via een mooie bomenlaan met uitzicht op de voetbalvelden en verderop de N477 overgestoken en Tiendweg-west opgegaan. Dit verharde pad door de polder Krimpenerwaard enige tijd gevolgd tot aan het Kooipad. Hier rechtsaf gegaan. Langs de weg diverse schapen en paarden in het weiland gezien. Het Kooipad heb ik gevolgd tot aan het einde en linksaf de dijk op. De dijk langs rivier “de Lek” gevolgd tot in Lekkerkerk. Afstand 9,35 km.

Canon EOS 80 D

Hits: 20

Vanochtend bij Kamera-Express een nieuwe spiegelreflexcamerabody gekocht. Mijn keuze is de Canon EOS 80 D geworden. Deze kan ik gebruiken bij Canon-objectieven die ik al gebruikte bij mijn oude spiegelreflexcamera. Op de foto in combinatie met mijn 18-135mm-objectief.

Je wandelschoenen inlopen – 10 tips

Hits: 4

Als je vaak wandelt, dan zijn goede wandelschoenen onmisbaar. Zo voorkom je voetproblemen, zoals pijnlijke voeten of blaren.  Nu is het echter niet zo dat duurdere schoenen ook direct veel beter zijn. Waar het vooral om gaat is de pasvorm, of de schoen goed om je voet sluit en of je hiel niet verschuift tijdens het lopen. Ook kan je met je veters de pasvorm beïnvloeden. In deze blog geef ik 10 tips over hoe jij je nieuwe wandelschoenen kunt inlopen.
@Bron: Wandelmagazine

Het burlen van een edelhert

Hits: 5

Vanaf september schalt het geluid van ongetemde oerdriften over de Veluwe. Strijdlustige herten burlen erop los. De bronsttijd begint, de tijd dat ons grootste zoogdier het meest tot de verbeelding spreekt. Lees alles over het edelhert en de spectaculaire bronsttijd.
@Bron: Natuurmonumenten

Romeinse Limespad – etappe 4 – Alphen a/d Rijn » Bodegraven

Hits: 56

Zaterdag 19 september 2020 met een groep van acht personen de vierde etappe van het Romeinse Limespad gewandeld. Het beginpunt van deze wandeling was treinstation Alphen a/d Rijn. Via het centrum en na de Alphensebrug rechtsaf gegaan de Raadhuisstraat in en even verderop een tegel/gras/grindpad gewandeld langs de Oude Rijn. Na de bebouwing en een brug ons pad langs de rivier gevolgd tot in Zwammerdam. Onderweg even stil gestaan bij Boerderij Valkendam waar een enkeling een ijsje ging halen en een sanitaire stop ging doen.

In Zwammerdam een bordje gezien over de Romeinse Limes-fietsroute. Bij café-restaurant ‘Gezwam’ een pauze ingelast voor wat drinken en wat eten. Gelukkig konden we in deze tijd op het buitenterras terecht. Na deze stop een klein stukje door Zwammerdam gewandeld en aan de andere kant van de spoorlijn en de N11 de polder ingelopen. Iets verderop via een bruggetje een weilandpad in, de Groene Hart Toegangskade, wat enkel buiten het broedseizoen te wandelen is. Een mooi onverhard graspad wat in een grote bocht door het weiland liep.

Na een boerenbedrijf een asfaltpad verder gewandeld en wat verderop een smal fietspad. Gelukkig voor ons zijn we niet veel fietsers tegen gekomen. Na ruim een kilometer linksaf gegaan op weg naar Bodegraven. Net voor een brug linksaf en een smal langs een gemaal gewandeld. De N11 onderdoor en over een onbewaakte spoorwegovergang Bodegraven ingelopen langs een singel. Na een paar honderd meter door het centrum ons eindpunt, treinstation Bodegraven bereikt. Weer een mooie wandeling in goed gezelschap.

Zaterdag 28 november 2020 is de volgende etappe van Bodegraven naar Woerden.
Voor een overzicht van het Romeinse Limespad zie:
https://www.photowalks.nl/wordpress/?p=11643

Trage Tocht Vechten

Hits: 82

Vandaag heb ik met een groep van zeven personen Trage Tocht Vechten gewandeld. Trage Tochten staan bekend vanwege de paden over onverhard terrein. En voor mij ook nieuw want niet eerder heb ik een Trage Tocht gewandeld. De route liep o.a. langs Fort Rhijnauwen, het grootste vestingswerk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, en Fort Vechten.

Vanaf Utrecht Centraal hebben we met zijn vijven bus 41 richting Wijk bij Duurstede genomen. Uitgestapt bij bushalte Oud Amelisweerd, gelegen aan de N411 tussen Utrecht en Bunnik. Hier stonden de laatste twee op ons te wachten die met de auto waren gegaan. De drukke verkeersweg overgestoken en een klein stukje verder de Koningslaan gewandeld in de richting van Oud Amelisweerd. Net voor de Kromme Rijn het jaagpad richting Utrecht genomen en dit pad door landgoed Nieuw Amelisweerd genomen. Bij een grote witte brug de Kromme Rijn overgestoken en aan de andere kant verder gelopen. Door wat bosachtig gebied gewandeld en daarna linksaf een mooie bomenlaan linksaf richting De Uithof (Utrecht).

Aan het einde van deze laan over een bospad richting Fort Rhijnauwen gewandeld. Bij de ingang van dit fort stond een groot hekwerk. Bezichtiging was enkel met een gids mogelijk met een vooraf gemaakte afspraak. Dus helaas voor ons. Een smal pad langs het Fort gewandeld met iets verderop een bunker. Wat later via een asfaltpad naar Theehuis Rhijnauwen gewandeld. Voorafgaand aan deze wandeling hadden Paul en ik het idee om hier een lunchstop te houden. Bij de ingang stond echter een wachtrij en of er daarna plek was voor 7 personen was maar de vraag. Vervolgens verder gewandeld.

Iets verderop bij Stayokay Hostel Utrecht-Bunnik hadden we meer geluk op het buitenterras. Dus hier een lunch genomen. Aan tafel gezellig met elkaar gepraat en een ruime stop gehouden. Na enige tijd de route vervolgd en de Kromme Rijn overgestoken. Via een wandelpad door een weiland langs enkele bunkers gewandeld terug naar het beginpunt.

Hier de N411 weer overgestoken. Aan de andere kant van het spoor en de snelweg een tweede kortere lus gewandeld. Bij een parkeerplaats vlak voor Fort Vechten stonden een paar oude eenden en solexen en daarvan een paar foto’s genomen. Wat verderop over een grote brug kwamen we aan bij Fort Vechten met een infocentrum en het Waterliniemuseum. Rondleiding mogelijk met gids. Eerst langs dit museum gewandeld, daarna bovenlangs een kort lusje gewandeld en een maquette van de Waterlinie in de diepte gezien.

Eenmaal terug beneden even getwijfeld hoe verder te wandelen, maar bij een informatiebord was ik er snel uit. Een klein stukje langs het Waterliniemuseum en aan de andere kant van het terrein er weer uit. Wel jammer dat ons grindpad door het weiland vlakbij de snelweg A12 liep. Iets verderop de fundering van een fort uit de voormalige Romeinse tijd ‘Castellum Fectio‘. Via een ander grindpad door het weiland naar het zuiden gewandeld. Een paar honderd meter verderop een smal bospaadje langs het water van Fort Vechten gewandeld om na enige tijd weer bij de parkeerplaats met de oude eenden uit te komen.

Al met al 10,8 km gewandeld in een rustig tempo. Op zich een leuke wandeling met een gezellige groep. De beschrijving was goed te begrijpen, al was deze niet gemarkeerd in tegenstelling tot bijvoorbeeld een NS-wandeling of etappe van een Lange Afstands Wandeling. Voor mij voor herhaling vatbaar.

Zonsopkomst

Hits: 32

Na het lezen van een artikel op Vinkacademy over het fotograferen van zonsopkomsten en zonsondergangen hieronder mijn eerste poging van het fotograferen van een zonsopkomst. Als locatie heb ik het Kooipad uitgekozen met uitzicht op de polder Krimpenerwaard en de rand van mijn dorp Lekkerkerk. Voor 6 uur ‘s ochtends ben ik op de fiets hier naar toe gegaan en kon ik ruim op tijd mijn statief en camera gereedmaken. De zonsopkomst zou om 06:37 komen.

Tips die ik o.a. had gelezen was het gebruik maken van een lange sluitertijd voor aanvang van dit tijdstip, een hoge diafragma voor de scherptediepte, een lage iso-waarde en een witbalans op bewolkt. En kijk ook naar jouw omgeving die oplicht in het (beperkte) zonlicht.