Botanische Tuin, Utrecht

Hits: 12

Afgelopen zaterdag ben ik met een groep van Go Mingle naar de Botanische Tuin in Utrecht geweest. Eerst een rondleiding met een gids. Daarna even op het terras gezeten voor een hapje en drankje. Vervolgens de tropische kas en vlinderkas bezocht. Na afloop nog wat gedronken. Een leuk uitstapje en voor herhaling vatbaar.

Strandwandeling Katwijk aan Zee > Scheveningen

Hits: 78

Gisteren met zeven personen een strandwandeling gemaakt van Katwijk aan Zee naar Scheveningen. Ondanks een weerswaarschuwing – code geel met mogelijk onweer tussen 14:00 en 22:00 in het hele land – en buienradar wat een droge dag tot ca. 17:00 voorspelde. Een lid meldde zich hiervoor af. Na overleg met de groep op Leiden Centraal toch de bus genomen naar Katwijk aan Zee. Rond 11:15 bij bushalte Vuurbaakplein in Katwijk aan Zee uitgestapt en na een plaspauze voor sommigen van ons direct gaan wandelen.

Normaal gesproken zou ik hier eerst in een strandpaviljoen wat gaan drinken, maar gezien op wat mogelijk komen zou, niet gedaan. Eerst richting zee gelopen en daarna op de hardere stukken van het strand gewandeld. Geen gedoe met een routebeschrijving of markeringen vandaag, gewoon de zee rechts houden en ruim 12 km strand tot in Scheveningen. Dankzij het goede weer konden we de pier van Scheveningen in Katwijk aan Zee al zien, maar je wandelt er niet even naar toe.

Na ca. 5 km in Wassenaarseslag op een terras wat gedronken. En het weer viel tot dusver mee, een blauwe lucht met afwisselend bewolking. Hierna verder gewandeld richting Scheveningen. Onderweg leuke gesprekken gehad. Wel dreigende luchten boven Scheveningen, maar gelukkig voor ons viel de regen op zee. Even een regenjasje aangehad, meer dan een paar spetters was het niet.

Ca. twee km voor Scheveningen nog een korte rustpauze op het strand gehad. Twee van ons hebben nog een duik in de zee gemaakt. Vervolgens over het strand verder gewandeld tot in Scheveningen waar we rond 16:00 waren. Bij een strandpaviljoen vlak voor de boulevard nog wat gedronken. Vijf van onze groep gingen op de boulevard van Scheveningen nog op zoek naar een restaurant. Ik ben zelf met een ander lid naar huis gegaan, omdat ik vandaag ook nog een andere afspraak heb staan.

Eenmaal op treinstation Den Haag Centraal rond 17:15 hoosde het van de regen en in Rotterdam op metro/busstation Capelsebrug rond 18:20-18:40 een flinke onweersbui met blikseminslag gehad. Vandaag tijdens de wandeling dus erg geluk gehad met het weer.

Romeinse Limespad – etappe 5 – Bodegraven » Woerden

Hits: 102

Vandaag samen met een groep van tien personen de vijfde etappe van het Romeinse Limespad gewandeld. Oorspronkelijk was dit een lange wandeling van Bodegraven via de Oude Rijn en door de polder naar Driebruggen en Papekop naar Woerden. Aangezien de totale afstand ca. 24 km bedraagt en tussentijds inkorten niet kon vond ik dit teveel om te wandelen. In een facebookgroep over het Romeinse Limespad stond een tip van andere wandelaars dat je ook de Oude Rijn kon blijven volgen en dat de route dan ca. 13 km zou zijn; een beter plan.

Vanochtend rond elf uur begonnen op treinstation Bodegraven. In de winkelstraat eerst een sanitaire stop gehouden bij Koffiebar Tref in de Prins Hendrikstraat. De koffie is daar ook goed. Iets verderop net voor de brug over de Oude Rijn, rechtsaf geslagen de Rijnkade op, een jaagpad langs dit riviertje. Dit fietspad hebben we ca. 2,5 km gevolgd tot bij Fort Wierickerschans. Helaas voor ons was er vanaf 24 juli -vandaag- een zomerstop en stonden we nu voor een gesloten ijzeren hek.

Na dit fort het jaagpad langs de Oude Rijn vervolgd tot in Nieuwerkerk a/d Rijn, ca. 2,5 km verder. Hier even van de route afweken. Na een tolbrug die nog handbediend werd de Oude Rijn overgestoken. Het eerste restaurant was gesloten, het tweede restaurant met terras, (H)eerlijk eten was gelukkig wel open. Hier aan een lange tafel voor de hele groep wat gedronken en een lunch genomen. Kwalitatief goed eten, enkel een lange wachttijd omdat er slechts 1 kok aanwezig was. Ook even wat regen gehad, maar dat was snel voorbij.

Na deze lunchstop terug de tolbrug (voor wandelaars gratis) over en de route langs de Oude Rijn vervolgd. Onderweg enthousiaste schapen, een Alpaca en bordjes met loslopende kippen gezien. De zuidoever van de Oude Rijn ruim 4,5 km gevolgd tot in Woerden. En de route liep continue over jaagpaadjes langs het riviertje.

Net voor Woerden en in Woerden zelf nog wat informatieborden gezien over het Romeinse Limespad. Nog even over de drukke Rijnstraat in het centrum gewandeld. Met de groep zijn wij tot aan het treinstation van Woerden gelopen. Hier viel de groep uiteen; enkele die naar huis gingen en sommigen die ergens wat wilde gaan eten.

Eerst met zijn vieren wat gedronken bij Gare Pompidou en na een tip van Frank met zijn drieën bij de Smaak van Vietnam in de Havenstraat gaan eten, een authentiek Vietnamees restaurant. Kwalitatief goed eten en waar we van ca. 17u tot 19u terecht konden zonder reservering. Uiteindelijk terug naar het treinstation van Woerden gelopen en huiswaarts gegaan. Van de opgegeven hevige regen- en onweersbuien aan het einde van de middag geen last van gehad.

Voor een overzicht van het Romeinse Limespad, zie:
https://www.photowalks.nl/wordpress/?p=11643NS-wandeling De Vuursche

Hits: 64

Vandaag samen met Wendy en hond Tygo afgesproken om NS-wandeling De Vuursche te gaan wandelen. Op station Utrecht kwamen wij elkaar al tegen in de sprinter richting Baarn waar onze wandeling zou beginnen. Allereerst een kop cappuccino en thee met wat lekkers bij Eethuys-Café de Generaal wat pal naast station Baarn en aan de rand van het Baarnse Bos ligt. Meerdere mensen hadden het idee om hier te gaan starten.

NS-wandeling de Vuursche volgt grotendeels de route van het Utrechtpad, een streekpad met geel-rode-markering. En deze wandeling is goed aangegeven. In het Baarnse Bos langs een vijver gewandeld en een slingerend pad dat met gesnoeide beuken overkoepeld is (een ‘Berceau‘). Iets verderop een brede laan met uitzicht op Paleis Soestdijk. Hier een kleine routewijziging, de drukke Amsterdamsestraatweg 3x oversteken bij de verkeerslichten in plaats van verderop zelf de weg oversteken.

Na ca. 900 meter bij een klinkerweg linksaf en na een slagboom het bospad weer vervolgd langs de afrastering. Steeds rechtdoor lopen en aan het einde van dit pad na een overstapje een klein heidegebied De Stulp wat bestaat uit een heide- en stuifzandgebied met enkele vennetjes. Ook lopen Charolais-runderen in dit gebied (op grote afstand van ons). Aan de rand van de Stulp ons pad vervolgd. Een kleine dalletje door een zandverstuiving en weer omhoog.

Bij een routewijzer even van ons pad afgeweken en een gedeelte van de Kasteeltuinwandeling (2,2 km – rode plaatjes op paaltjes) gewandeld. Uiteindelijk kwam dit uit op een breed bospad en onze oorspronkelijke route. Iets verderop lag Lage Vuursche. Wat ik mij kan herinneren is dat de restaurantjes in Lage Vuursche bij mooi weer erg druk kunnen zijn. Gelukkig was er voor ons nog plaats bij Restaurant Het Vuursche Bos waar je o.a pannenkoeken kon bestellen. Wendy en ik hebben het bij een uitsmijter gehouden met een drankje. Dat smaakte prima.

Na deze lunch de route via de Koudelaan vervolgd en na het Koos Vorrinkhuis een zandweg met fietspad opgewandeld. Onderweg kruiste onze route het Trekvogelpad en een klein stuk het Marskramerpad gewandeld richting Hollandsche Rading. Na wat ANWB-paddenstoelen langs een kleine zandverstuiving in het bos gelopen. Iets verderop lag ons eindpunt treinstation Hollandsche Rading en hier de trein terug naar Utrecht genomen. Vandaag ruim 13,5 km gewandeld en een leuke gezellige dag.

Mont Ventoux (Fr)

Hits: 25

Vandaag de wielerwedstrijd Tour de France gezien op tv. Een etappe met tweemaal de beklimming van de heroïsche berg Mont Ventoux. Dit doet mij terug denken aan mijn wandelreis in de Provence in juli 2011 waarbij ik op de Mont Ventoux gewandeld heb. Herstellende van een longontsteking ben ik door de reisleider naar de top gebracht en heb ik in mijn eentje afgedaald tot in het bosgebied waar ik weer ben opgepikt door de reisleider. Na afloop met de groep wat gedronken bij Chalet Reynard waar het steile stuk voor de wielrenners begint.

Grote Rivierenpad – Nieuwerkerk a/d IJssel > Lekkerkerk

Hits: 85

Vandaag samen met een kennis een ‘losse’ etappe van het Grote Rivierenpad gewandeld. Ons beginpunt was het treinstation van Nieuwerkerk a/d IJssel. Na een kleine vertraging om kwart voor elf gestart met wandelen. De route van het Grote Rivierenpad (variant A Rottemeren) loopt onder het treinspoor door dus de route gelijk opgepakt. Het eerste stuk liep langs een singel aan de rand van een woonwijk. En na ca. 1 km liepen we het dorp al uit de polder in. Onderlangs de dijk van de Hollandse IJssel richting Moordrecht gewandeld. Onderweg veel klaprozen gezien.

Bij een picknickbank bij het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard even wat gedronken. Na een brug de Westringdijk langs het water naar Moordrecht gewandeld. Net voor het centrum in Moordrecht bij een snackbar met lunchroom even naar het toilet gegaan en koffie en thee gedronken. Daarna via de Kerklaan en langs de Kerk naar de dijk gewandeld en met de veerdienst over gevaren naar Gouderak.

In Gouderak een klein stuk over de (drukke) dijk gewandeld en via de Essendreef door Gouderak gelopen. Na een paar honderd meter liepen we al de polder in, een fietspad ‘Snippejagerskade’. Op de eerste kruising rechtsaf geslagen een tiendweg. Langs deze tiendweg een picknickbank gevonden waar we even konden eten en drinken. Na deze pauze de tiendweg ca. 4 km gevolgd. Onderweg veel polderdieren gezien, waaronder een paartje futen met een jong achterop; op de foto is dat helaas niet te zien.

Bij een bocht naar rechts zijn wij linksaf gegaan via een overstapje over een hek, een graskade ‘Berkenwoudse Boezem‘. Na ca. 500 meter rechtsaf gegaan over een ander overstapje en bij een picknickplaats het fietspad linksaf gepakt. Langs het water ‘Molenvliet’ kwamen wij een stel fotografen tegen die een stern met jong aan het fotograferen waren. Mooi tafereel om te zien. Vervolgens naar het Loetbos gewandeld. De eerste splitsing ‘Hillekade’ rechtsaf genomen. Hier een filmpje gemaakt van familie zwaan. Over een smal onverhard pad naar kanocentrum Loetbos gewandeld en hier van de route afgeweken.

Bij restaurant ‘De Loet‘ aan de rand van het Loetbos nog even wat gedronken. Hierna de provinciale weg N210 overgestoken en in 3 km naar mijn dorp Lekkerkerk gewandeld. Na wat sightseeing in Lekkerkerk nog een ijsje gekocht bij de snackbar vlakbij mijn huis. Al met al 18,5 km gewandeld; mijn app Runkeeper vergeten aan te zetten, dus geen routekaart ditmaal. En gelukkig na afloop geen spierpijn in mijn benen of zere voetzolen.

Grote Rivierenpad – etappe 01 – Hoek van Holland > Maassluis

Hits: 75

Mijn wandelvriend Paul wilde samen met mij het Grote Rivierenpad gaan wandelen. Oorspronkelijk wanneer de Hoekse Lijn (Schiedam-Hoek van Holland) van treinspoor naar metrolijn veranderd zou zijn (september 2019). Door tal van oorzaken en natuurlijk Coronatijd vandaag pas gestart met de eerste etappe. Al die tijd contact gehouden en wat in het vat zit verzuurt niet. Vanochtend iets voor half 10 afgesproken op metrostation Capelsebrug in Rotterdam en samen met de metro drie kwartier verder gereisd naar het eindpunt Hoek van Holland Haven.

Na een praatje bij de plaatselijke VVV in Hoek van Holland op zoek gegaan naar het begin van het Grote Rivierenpad. Door werkzaamheden was de wegwijzer met een splitsing van LAW-paden, het Nederlands Kustpad start hier ook, weggehaald. Handig, maar snel daarna de route gevonden en we liepen langs een haventje en later langs de Nieuwe Waterweg op weg naar de Pier in Hoek van Holland. Het weer was bewolkt, maar gelukkig geen regen gehad hier. Onderweg een oorlogsmonument, een fort en het Atlantik Wall museum tegen gekomen. Wat drinken halen was lastiger, omdat de meeste tentjes die wij tegen kwamen, nog voor elf uur, gesloten waren. Op de boulevard aan het strand hadden we meer succes. Binnenkort is Paul jarig dus trakteerde hij op koffie & thee met appeltaart.

Na dit lekkers een stukje langs het strand gewandeld en rechtsaf geslagen een smal pad door de duinen en wat verderop langs een bunker. Ook originele ANWB-paddenstoelen tegen gekomen. Hierna door een park gewandeld waarbij we goed moesten bepalen of we de routebeschrijving of de rood-witte-markering zouden volgen. En moesten we nu links of naar rechts, goed lezen bleek het geval. Af en toe hadden we ook te maken met routewijzigingen die ik vooraf op de website van Wandelnet.nl gevonden had. Vervolgens een dijk gevolgd met zicht op de kassen in het Westland en iets verderop door een groene zone.

Na een korte stop bij een bankje verder gewandeld. Meerdere mensen liepen dezelfde route. Na dit park de Nieuwlandsedijk genomen en Hoek van Holland achter ons gelaten. Wat verder liepen we het Staelduinse Bosch in. Langs een paar bunkers en bezoekerscentrum d’Oude Koestal. Over een heuvelachtig wandelpad. Gelukkig liepen we onder de bomen want je voelde het zonnetje flink branden. Aan het einde van dit bosgebied even bij een picknickbank wat gegeten en gedronken.

Bij een tuincentrum rechtsaf en bij de volgende kruising linksaf de Bonnenlaan op. Over een brug en direct rechtsaf. Op dit wandelpad rondom Maasdijk kwamen we een groep oude brommers tegen, met bezemwagen. Door een open veld gewandeld naar het viaduct over de metrolijn. En met uitzicht op de Maeslantkering.

Tot slot ruim 3,5 km een fietspad langs Het Scheur / Nieuwe Waterweg gevolgd tot in Maassluis. En de zon brak lekker door en het werd best warm. Mijn voetzolen vonden dit pad niet meer zo fijn, maar met een korte stop, toch doorgewandeld. In de verte hoorde we ook onweer. Bij knooppunt 38 linksaf geslagen en na een overgang van de metrolijn van de route afweken. Een paar honderd meter gewandeld tussen een woonwijk en de metrolijn tot aan metrostation Maassluis Steendijkpolder. Dit laatste stuk regende het even.

Mijn app Runkeeper gaf 19,3 km aan. Paul zijn app Strava gaf zelfs 21,3 km aan. Een flink stuk wandelen op deze dag waar we over het weer niet mogen klagen. Op naar de volgende etappe die we nog nader bepalen.
Bergwandelen

Hits: 16

Bergwandelen is actief bezig zijn in de prachtige bergnatuur. Met je rugzak op verken je bergpaden over alpenweiden en rotsachtig terrein, maar ook grashellingen en sneeuw. Bereid je in Nederland alvast voor met de informatie van de NKBV. Lees meer over tochtenplanning, bergwandeltechniek en hoe je veilig kunt bergwandelen.