Wandeling Alblasserwaard

Bezoeken: 16

Vanochtend vanuit mijn dorp Lekkerkerk de bus genomen naar Krimpen a/d Lek en met het autoveer overgevaren naar Kinderdijk. Rond 10 uur aan de overkant direct linksaf langs rivier de Lek en langs een rijtje huizen. Aan het einde rechtsaf een fietspad op en verderop linksaf richting de Molens van Kinderdijk. Op een splitsing rechtsaf en dijk afgelopen. Hier liep ik op het Floris V-pad. Via een parkeerplaats en langs het Bezoekerscentrum. Ondanks dat het vandaag en morgen Nationale Molendag is en vele molens opengesteld zijn voor bezoekers vond ik het rustig in Kinderdijk. Wel groepjes toeristen, maar wellicht komt dat later vandaag.

Het fietspad en wandelpad langs het Groote- of Achterwaterschap gevolgd en verder op linksaf het onverharde natuurpad opgelopen. Dit gevolgd tot voorbij een brug. Rechtsaf, weer rechtsaf en direct linksaf brug over. Aan de overzijde weer linksaf en langs Museum Blokweer. Even voorbij de molen een graspad gevolgd langs de rechterzijde van het riviertje. Deze een kilometer gevolgd tot aan de rand van Alblasserdam. Bij een picknicktafel in de schaduw even wat gegeten en gedronken.

Hierna over asfaltpaden verder gewandeld. Langs de volkstuinen en wat verderop een brug over. Direct linksaf asfaltpad en eigen route weer opgepakt. Het Floris V-pad gaat hier rechtsaf en direct linksaf een smal natuurpad op. Halverwege dit asfaltpad zat moeder zwaan op een nest met tenminste vier eieren wat ze goed verdedigde toen ik een foto maakte. Aan het einde rechtsaf en direct linksaf Hoge Brug over. Na deze brug rechtsaf graspad aan de linkeroever van het Groote- of Achterwaterschap. Dit ruim een kilometer gevolgd.

Bij de T-splitsing linksaf asfaltpad langs gesnoeide knotwilgen. Aan het einde rechtsaf en iets verder op linksaf het Hondenbos in. Bij een bankje in het groen nog even wat gedronken. Hierna langs de rand van dit gebied verder gewandeld en halverwege rechtsaf en linksaf door dit bosgebied wat uitkwam in Nieuw-Lekkerland. Hier rechtsaf een tiendweg op, wederom Floris V-pad. Bij de autoweg linksaf, het Floris V-pad gaat rechtdoor naar Streefkerk, en het fietspad gevolgd tot in het dorp. Na een bocht links-rechts richting dijk gewandeld. Op de dijk bij de kruising rechtdoor en via wat bedrijven naar het voetveer gewandeld. Deze bracht mij weer in Lekkerkerk.

Onderweg nog een aalscholder, familie eend en moeder zwaan op nest gezien. Voor de rest weinig andere polderdieren op deze route gezien. Afstand vandaag ruim 8,3 km.

Wandeling Molens van Kinderdijk

Bezoeken: 62

Vanochtend om 10:00 met het voetveer overgevaren van Lekkerkerk naar Nieuw-Lekkerland. Na wat bedrijven de dijk op en na de kerk direct rechtsaf een verharde weg evenwijdig aan de Lekdijk. Na een rotonde de autoweg overgestoken en een verhoogd fietspad op gewandeld. Na de bebouwde kom mooi uitzicht op rivier de Lek en mijn dorp Lekkerkerk. Dit fietspad een paar kilometer gevolgd tot de souvenierwinkel in Kinderdijk. Linksaf de dijk af en Nederwaard op richting de molens van Kinderdijk. Bij het bezoekerscentrum vlak voor de molens van Kinderdijk cappuccino gedronken.

Daarna op het fietspad links gelopen vanwege de vele toeristen die met de boot of bus naar Kinderdijk waren gekomen. Na de museummolen Nederwaard, linksaf het onverharde natuurpad op gewandeld. Dit gevolgd tot het einde, rechtsaf en direct linksaf brug over. Na de brug direct links naar museummolen Blokweer. Na deze molen een graspad langs de Groote- of Achterwaterschap en heerlijk rustig verder het Floris V-pad gevolgd. Aan het einde bij een brug rechtsaanhoudend (dus niet het Floris V pad volgen) tot een picknickbank voor mijn lunch.

Na een korte pauze het fietspad richting de witte molen gevolgd en langs de volkstuinen gewandeld. Grote brug over en linksaf fietspad langs de witte molen en haven. Aan het einde rechtsaf en direct linksaf de Hoge Brug over. Hierna rechtsaf het graspad langs het Groote- of Achterwaterschap gewandeld. Dit pad ruim 1,5 km gevolgd en op een splitising linksaf een asfaltpad langs knotwilgen. Langs een hek en aan het einde rechtsaf Elzenweg. Na het appartementencomplex linksaf het hondenbos in. Aan het einde rechtsaf tiendweg en eerste brug linksaf. Via Nieuw-Lekkerland terug naar het voetveer gewandeld. Afstand vandaag 11,9 km.

Wandeling Alblasserwaard

Bezoeken: 71

Vandaag heb ik alleen een rondwandeling door de Alblasserwaard gemaakt. Vanochtend om 10:00 overgevaren met het voetveer van Lekkerkerk naar Nieuw-Lekkerland. Direct de dijk af en het dorp ingelopen. Na de bebouwing bij de Tiendweg rechtsaf en bij de eerste brug linksaf het Hondenbos in. Aan het einde rechtsaf en direct linksaf Molenweg. Aan het einde rechtsaf het graspad langs het Groote- of Achterwaterschap. Dit onverharde pad ca. 1,5 kilometer gevolgd en bij de splitsing de Hoge brug over. Op een splitsing met bankje wat gegeten en gedronken.

Na deze pauze het asfaltpad rechtdoor richting Alblasserdam. Iets verder dan een brug naar rechts, linksaf een smal onverhard pad tussen twee sloten in (Floris V-pad). Dit pad was soms nauwelijks een voetstap breed en liep door hoge begroeiing. Ook enkele overstapjes langs hekjes gehad en onder een schrikdraad door. Aan het einde een weiland in en het grindpad linksaf genomen. Na een bocht Heiweg. Net voor Pensionstal de Amazonehoeve, brug over en fietspad.

Aan het einde linksaf een fietspad langs het Groote- of Achterwaterschap. Hier ca. 10 minuten regen gehad. Dit verharde pad ca. 2,5 km gevolgd tot aan de Hoge Brug. Rechtsaf brug over en schuin linksaf Middelweg. Dit fietspad gevolgd tot in Nieuw-Lekkerland. Aan het einde helaas een omleiding waardoor ik niet over de dijk langs rivier de Lek kon wandelen. Rechtsaf de Planetenlaan op en deze slingerend gevolgd en bij de Standerdmolen linksaf alsnog de dijk op. Bovenaan rechtsaf en terug naar het voetveer. Afstand 13,3 km.


Wandeling Alblasserwaard

Bezoeken: 51

Vanochtend van Lekkerkerk met het voetveer naar Nieuw-Lekkerland overgevaren. Daarna het dorp in en achter het dorp de Tiendweg rechtsaf gegaan. De eerste brug linksaf het hondenbos in. Dit gelopen tot aan de Elzenweg, rechtsaf en vrijwel direct linksaf Molenweg. Aan het einde rechtsaf het onverharde graspad langs de Groote- of Achterwaterschap.

Dit pad gevolgd tot aan de Hoge Brug bij de Middelweg en linksaf naar Alblasserdam. Halverwege rechtsaf een brug over langs de volkstuinen. Wat verderop een asfaltpad langs de linkeroever van het Groote of Achterwaterschap. Dit ging over in een graspad en een mooi overzicht op de Molens van Kinderdijk.

Voorbij museummolen Blokweer een brug over naar de rechteroever. Rechtsaf en linksaf een snipperpad langs de molens. Aan het einde linksaf en rechtsaf asfaltpad. Dit gevolgd tot aan de dijk. Bovenaan linksaf en naar het autoveer gewandeld en overgevaren naar Krimpen aan de Lek.

Onderweg diverse jonge polderdieren gezien, zoals familie eend, meerkoet en gans. Evenals een vissende reiger, een aalscholver en een zwaan op nest. Totaal 8 km gewandeld.

Wandeling Alblasserwaard

Bezoeken: 76

Vanochtend om kwart voor elf het voetveer van Lekkerkerk naar Nieuw-Lekkerland genomen. Aan de overzijde een stuk in het dorp gewandeld en na het dorp rechtsaf geslagen een tiendweg in. Hier de eerste lammetjes en zwanen gezien. Bij de eerste brug linksaf het Hondenbos in. Onderweg een specht gehoord en familie eend gezien. Aan het einde rechtsaf Elzenweg en direct linksaf Molenweg. Dit pad met vele knotwilgen gelopen tot aan het riviertje Groote- of Achterwaterschap. Op de T-splitsing rechtsaf een graspad langs dit riviertje. Halverwege in het weiland een vissende witte reiger, een blauwe reiger, een stel kieviten en familie meerkoet gezien.

Aan het einde linksaf de Hoge Brug over en richting Alblasserdam gewandeld. Na een paar honderd meter rechtsaf de eerste brug over en het Buitenpad op gewandeld. In een sloot familie zwaan en in het weiland twee paarden gezien. Aan het einde bij een picknickbank even gepauzeerd en wat gegeten en gedronken. Vervolgens het graspad langs het Groote- of Achterwaterschap gewandeld tot bij museummolen Blokweer. Onderweg nog vele (jonge) ganzen gezien. Na deze molen rechtsaf de brug over rechtdoor het onverharde pad langs de Nederwaard op.

Dit pad linksaf en langs de vele Molens van Kinderdijk gelopen, Unesco Werelferfgoed. Ook een aalscholver gezien die net opsteeg boven het water. Aan het einde linksaf, bruggetje over en rechtsaf asfaltpad. Dit pad gevolgd tot voorbij het bezoekerscentrum. Bij de dijk linksaf en het eerste fietspad rechtsaf genomen. Langs de rand van Kinderdijk en wat verderop langs rivier de Lek gewandeld. Bij het autoveer het veer naar Krimpen aan de Lek genomen en in het dorp de bus terug naar Lekkerkerk gepakt. Vandaag 8,3 km gewandeld.

Wandeling Molens van Kinderdijk

Bezoeken: 130

Vandaag een wandeling naar de Molens van Kinderdijk georganiseerd voor DeWandeldate. Samen met Wendy en hond Tygo een gezellige wandeling gehad. Marco kon helaas niet met ons mee wandelen. Beginpunt was vanuit mijn huis in Lekkerkerk. Hiervandaan naar het dorpscentrum en door de winkelstraat naar de dijk gelopen. Op de dijk het voetveer naar Nieuw-Lekkerland gepakt.

Aan de overkant bij de kaart van het Wandelknooppuntennetwerk een hond-vriendelijke route bepaald. Via de Schoonenburglaan door het dorp gewandeld en net na het dorp rechtsaf de Tiendweg (Floris V-pad) op gewandeld. Bij het eerste bruggetje direct links het Hondenbosgebied in wat hoort bij Landgoed Schoonenburgh. Dit onverharde pad gevolgd tot aan de Elzenweg en hier rechtsaf gegaan. Dit asfaltpad tot het einde gelopen en linksaf de Molenweg opgegaan. Voor een korte pauze wist ik nog een bankje te staan net voor de hoge brug over het Groote- of Achterwaterschap. Door werkzaamheden was de Molenweg voor de helft te wandelen en voor het bankje was een diepe geul gegraven. Dus helaas… Na de Hoge Brug rechtsaf een kort stukje richting Kinderdijk gewandeld. Bij het haventje aan de Nederwaard even gepauzeerd en wat gegeten en gedronken.

Vervolgens hebben we het asfaltpad gewandeld wat tussen het Het Nieuwe Waterschap (links) en Groote- en Achterwaterschap (rechts) lag. Iets verderop lagen aan de rechterkant van het water al snel enkele molens. Na de bocht naar rechts een klein bruggetje over en linksaf een onverhard pad langs de molens van Kinderdijk gewandeld. Een parend stelletje futen gezien, maar helaas niet goed te zien op mijn foto. Qua toeristen viel het vanmiddag reuze mee al liepen en fietsten er wel enkele mensen hier. Bij het bezoekerscentrum van Unesco Werelderfgoed Kinderdijk aan het begin was er een koffie-to-go, maar hier geen gebruik van gemaakt. Aan het einde de dijk weer op en rechtsaf geslagen.

Op de dijk ligt tegenwoordig een wandel- en fietspad vrij van de (drukke) autoweg. Een geasfalteerd pad met uitzicht op rivier de Lek, Krimpen a/d Lek en wat verderop Nieuw-Lekkerland en Lekkerkerk. Dit pad op de dijk ca. 4 km gevolgd tot in Nieuw-Lekkerland. Vlakbij de kerk heeft Wendy nog zelfgemaakte jam gekocht bij een stalletje langs de weg. Daarna het voetveer terug naar Lekkerkerk genomen. Via de dijk aan deze kant van de rivier terug naar huis gelopen. Enkel niet zoveel foto´s onderweg genomen. Mijn app op mijn mobiel Runkeeper deed het weer wel vandaag. Uiteindelijk 13,8 km gewandeld.

In mijn achtertuin nog gezellig gepraat met thee en lekkere gevulde koeken van de bakker die Wendy had meegenomen. Voor ons was deze wandeling voor herhaling vatbaar.

Rondje Alblasserwaard

Bezoeken: 84

Vanochtend heb ik een kort rondje door de Alblasserwaard gewandeld. Slechts 8,5 km, maar met de wind op de terugweg was het nog een aardig rondje. Vanaf mijn huis in Lekkerkerk heb ik eerst over de dijk gewandeld naar het voetveer en overgevaren naar Nieuw-Lekkerland.

Aan de overkant via de Veerweg de dijk op en gelijk weer naar beneden over de Schoonenburglaan. Aan het einde van het dorp rechtsaf de Tiendweg op. De eerste afslag linksaf over een bruggetje een bosgebied in. Het Hondenbos is een particulier terrein, maar open voor wandelaars tot 20u. Dit onverharde pad langs een sloot gevolgd tot het einde en rechtsaf de Elzenweg op. Direct het eerste pad links langs een groot hekwerk. En dit smalle asfaltpad gevolgd tot aan het water, het Groote of Achterwaterschap.

Rechtsaf langs een hek het graspad langs het water volgen. Op dit water veel polderdieren gezien zoals familie gans, meerkoeten en eenden. Ook regelmatig overvliegende zwanen. Dit graspad ca. 1,5 km gevolgd tot aan de splitsing met de brug richting Alblasserdam. Hier rechtsaf de Middelweg terug richting Nieuw-Lekkerland gewandeld. Nog voor het dorp rechtsaf de Elzenweg weer op. Hier kon je merken dat er tegenwind stond. Deze weg gevolgd tot aan het Hondenbos en dezelfde route terug naar het Voetveer en naar huis gewandeld.

Om de route bij te houden gebruik ik de app Runkeeper. Vandaag wilde ik tegelijkertijd een nieuwe app Komoot gebruiken. Net aan de overkant kwam ik er al achter dat beide in conflict met elkaar waren. Na deïnstallatie van Komoot werkte Runkeeper nog niet naar behoren. Dit heb ik pas thuis hersteld. Dus geen kaartje van de wandeling ditmaal.

Gelopen route volgens het Wandelroute Netwerk: 36 – 34 – 33 – 32 – 95 – richting 38 – halverwege rechtsaf Elzenweg – bij Hondenbos linksaf – 33 – 34 – 36

Wandelen in de Alblasserwaard

Bezoeken: 186

Vanochtend vroeg ben ik vanuit mijn huis naar het voetveer naar Nieuw-Lekkerland gewandeld. Mondkapje op, want dat was voor het openbaar vervoer verplicht. Eenmaal op het voetveer bleek dat de pontbazin geen mondkapje droeg en het buiten niet nodig was volgens haar.

Aan de overkant via de Veerweg de Schoonenburglaan in gelopen. Aan het einde van het dorp rechtsaf de Tiendweg op, tevens het Floris V-pad. Deze Tiendweg gevolgd tot aan de Middelweg. Geen wegversperringen van knotwilgen die gesnoeid werden of zwanen op het pad, dus direct door kunnen wandelen. Op de splitsing met de Middelweg linksaf -het Floris V-pad gaat hier rechtdoor- en deze weg gevolgd tot over de brug over het Groote- of Achterwaterschap.

Niet rechtsaf geslagen naar Kinderdijk maar een klein stukje langs de jachthaven richting Alblasserdam gewandeld. De eerste grote brug rechtsaf gegaan, brug over en fietspad volgen tussen Alblasserdam en de volkstuinen. Dit slingerende pad gevolgd en aan het einde een hek met overstapje overgestoken. Dit graspad -Floris V-pad- liep evenwijdig aan het Groote- of Achterwaterschap. En heerlijk rustig hier. Geen probleem om je aan 1,5 meter afstand te houden. Onderweg veel grazende schapen gezien en aan de andere kant van het water de molens van Kinderdijk; dit is een Unesco Werelderfgoed.

Na Museummolen Blokweer werd dit een kiezelpad en wat verder rechtsaf de grote brug over het Groote- of Achterwaterschap gewandeld. Vanaf hier tot aan de Lekdijk is het normaal gesproken erg druk met Aziatische en Amerikaanse toeristen die hier met de bus of waterbus komen. Vandaag heb ik drie buitenlanders geteld. Af en toe een fietser die op het fietspad naar Kinderdijk reed. Wat een rust. Het bezoekerscentrum was gesloten.

Aan het einde rechtsaf de Lekdijk opgegaan. Tegenwoordig ligt hier tot bijna aan het voetveer in Nieuw-Lekkerland een geasfalteerd fietspad op hoogte waardoor het autoverkeer je niet stoort. Dit stuk van de route was erg warm, omdat er geen wind stond. De dijk heb ik ca. 4 km gevolgd en daarna het voetveer terug naar Lekkerkerk genomen.

Uiteindelijk ruim 14 km gewandeld in ca. 3,5 uur wandelen inclusief een flinke pauze, twee keer over varen en 55 foto’s die ik onderweg genomen heb. Een mooie wandeling door de Alblasserwaard.

Floris V pad

Bezoeken: 106

Vandaag een droge koude dag maar met een zonnetje. Ideaal om te kijken hoe ver ik kan wandelen. Vanwege een verrekte hamstring in mijn rechterbeen vanaf begin januari en door slecht weer heb ik in januari en februari niet gewandeld.

Vanochtend ben ik met het voetveer over gevaren naar Nieuw-Lekkerland en gewandeld van de dijk naar de Tiendweg. Hier het Floris V-pad richting Kinderdijk genomen. Vorig jaar heb ik een groot deel van deze Tiendweg niet kunnen wandelen in verband met snoeiwerkzaamheden van de knotwilgen. Gelukkig vandaag door kunnen wandelen. Althans ditmaal een zwanenpaar midden op het wandelpad en een derde in de sloot ernaast. Er voorbij wandelen was geen optie dus klein stukje door Nieuw-Lekkerland gewandeld. Het verharde fietspad ging vervolgens over in semi-verhard wandelpad en wat later in een graspad.

Na het passeren van diverse bruggetjes zonder leuning een tweede hindernis, een zompige grasdijk en grasland rondom een molen. Bij mijn eerste stappen op deze grasdijk gleed ik gelijk terug en wat verder moest ik telkens mijn wandelschoen lostrekken uit de modderpartij. Maar goed er liepen meerdere wandelaars en omlopen was geen optie meer dus doorgezet. Na de molen werd dit een smal asfaltpaadje richting de dijk. En op de dijk richting Kinderdijk gewandeld.

Na een korte stop in Kinderdijk getwijfeld of ik terug langs het Groote Achterwaterschap in een bocht richting Nieuw-Lekkerland of Alblasserdam zou nemen, maar bij het opstaan voelde ik het direct, mijn verrekte hamstring was gevoelig. Dus naar het autoveer gewandeld en het veer richting Krimpen a/d Lek genomen en daar een klein stukje gewandeld naar een bushalte. Al met al ca. 8 km gewandeld.

De conclusie van vandaag is dat langere wandelingen voorlopig nog te ver voor mij zijn. In maart en april maar eerst opbouwen.