Grote Rivierenpad – etappe 01 – Hoek van Holland > Maassluis

Hits: 75

Mijn wandelvriend Paul wilde samen met mij het Grote Rivierenpad gaan wandelen. Oorspronkelijk wanneer de Hoekse Lijn (Schiedam-Hoek van Holland) van treinspoor naar metrolijn veranderd zou zijn (september 2019). Door tal van oorzaken en natuurlijk Coronatijd vandaag pas gestart met de eerste etappe. Al die tijd contact gehouden en wat in het vat zit verzuurt niet. Vanochtend iets voor half 10 afgesproken op metrostation Capelsebrug in Rotterdam en samen met de metro drie kwartier verder gereisd naar het eindpunt Hoek van Holland Haven.

Na een praatje bij de plaatselijke VVV in Hoek van Holland op zoek gegaan naar het begin van het Grote Rivierenpad. Door werkzaamheden was de wegwijzer met een splitsing van LAW-paden, het Nederlands Kustpad start hier ook, weggehaald. Handig, maar snel daarna de route gevonden en we liepen langs een haventje en later langs de Nieuwe Waterweg op weg naar de Pier in Hoek van Holland. Het weer was bewolkt, maar gelukkig geen regen gehad hier. Onderweg een oorlogsmonument, een fort en het Atlantik Wall museum tegen gekomen. Wat drinken halen was lastiger, omdat de meeste tentjes die wij tegen kwamen, nog voor elf uur, gesloten waren. Op de boulevard aan het strand hadden we meer succes. Binnenkort is Paul jarig dus trakteerde hij op koffie & thee met appeltaart.

Na dit lekkers een stukje langs het strand gewandeld en rechtsaf geslagen een smal pad door de duinen en wat verderop langs een bunker. Ook originele ANWB-paddenstoelen tegen gekomen. Hierna door een park gewandeld waarbij we goed moesten bepalen of we de routebeschrijving of de rood-witte-markering zouden volgen. En moesten we nu links of naar rechts, goed lezen bleek het geval. Af en toe hadden we ook te maken met routewijzigingen die ik vooraf op de website van Wandelnet.nl gevonden had. Vervolgens een dijk gevolgd met zicht op de kassen in het Westland en iets verderop door een groene zone.

Na een korte stop bij een bankje verder gewandeld. Meerdere mensen liepen dezelfde route. Na dit park de Nieuwlandsedijk genomen en Hoek van Holland achter ons gelaten. Wat verder liepen we het Staelduinse Bosch in. Langs een paar bunkers en bezoekerscentrum d’Oude Koestal. Over een heuvelachtig wandelpad. Gelukkig liepen we onder de bomen want je voelde het zonnetje flink branden. Aan het einde van dit bosgebied even bij een picknickbank wat gegeten en gedronken.

Bij een tuincentrum rechtsaf en bij de volgende kruising linksaf de Bonnenlaan op. Over een brug en direct rechtsaf. Op dit wandelpad rondom Maasdijk kwamen we een groep oude brommers tegen, met bezemwagen. Door een open veld gewandeld naar het viaduct over de metrolijn. En met uitzicht op de Maeslantkering.

Tot slot ruim 3,5 km een fietspad langs Het Scheur / Nieuwe Waterweg gevolgd tot in Maassluis. En de zon brak lekker door en het werd best warm. Mijn voetzolen vonden dit pad niet meer zo fijn, maar met een korte stop, toch doorgewandeld. In de verte hoorde we ook onweer. Bij knooppunt 38 linksaf geslagen en na een overgang van de metrolijn van de route afweken. Een paar honderd meter gewandeld tussen een woonwijk en de metrolijn tot aan metrostation Maassluis Steendijkpolder. Dit laatste stuk regende het even.

Mijn app Runkeeper gaf 19,3 km aan. Paul zijn app Strava gaf zelfs 21,3 km aan. Een flink stuk wandelen op deze dag waar we over het weer niet mogen klagen. Op naar de volgende etappe die we nog nader bepalen.
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.